Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Υπαναχωρεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης μετά τις καταγγελίες για τον Καϊάφα!




Λήψη νέων μέτρων...


Έπειτα από τις καταγγελίες της WWF, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του Δάσους Καϊάφα, αποσύρει τα ερπυστριοφόρα οχήματα, δεσμεύεται να μην ανοίξει νέους δρόμους και εντείνει την επίβλεψη των εργασιών ώστε να μην καταστρέφεται το έδαφος.


Η WWF είχε κατηγορήσει την ΕΤΑ ότι χρησιμοποιεί βαρέα οχήματα για την απομάκρυνση των δέντρων που κάηκαν στις περυσινές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι αμμόλοφοι και όσα δενδρύλια κατάφεραν να φυτρώσουν. Υποστήριξε μάλιστα ότι η χρήση ερπυστριοφόρων γίνεται «κατά παράβαση των μελετών και των σχετικών αδειών που έχουν δοθεί».


Η ΕΤΑ, από την πλευρά της, παραδέχεται το πρόβλημα, υποστηρίζει όμως ότι δεν είναι εκτεταμένο: «Κατά τη διάρκεια των εργασιών που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τον εργολάβο τον οποίο εγκατέστησε η εταιρεία [...] ίσως από απροσεξία έχει προκληθεί τοπικά από ερπυστριοφόρο μηχάνημα μικρή διαταραχή στη δομή του εδάφους».


Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολύ μικρό και σε πολύ μικρή έκταση [...] Η όποια διαταραχή του εδάφους είναι σε μεγάλο βαθμό αντιστρεπτή και η αποκατάσταση θα επέλθει με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, αναφέρει η Εταιρεία σε ανακοίνωσή της.


Παραθέτει στη συνέχεια τα μέτρα που αποφασίστηκαν:


Να σταματήσει η χρήση του ερπυστριοφόρου οχήματος, να μην διανοιχθεί «έστω και ένας μικρός τρακτερόδρομος» και να ενταθεί η επίβλεψη των εργασιών.


Η ΕΤΑ επισημαίνει πάντως ότι οι τρεις μελέτες που έχει καταθέσει έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες. Οι μελέτες αφορούν τον πίνακας υλοτομίας, την προστασία της ορεινής λεκάνης απορροής και τη συγκράτησης αμμοθινών και την αναδάσωση του δάσους κουκουναριάς.


Αναφέρει ακόμα ότι θα καταθέσει μελέτη για τη δημιουργία δικτύου με πυροσβεστικούς κρουνούς που θα χρησιμοποιείται τόσο για πυρόσβεση όσο και για την άρδευση των φυτών της αναδάσωσης.


Διευκρινίζει, τέλος, ότι τα καμένα δέντρα πρέπει να απομακρυνθούν επειδή το κάρβουνο κάνει την περιοχή εύφλεκτη, επειδή η αποσύνθεση του ξύλου εκλύει διοξείδιο του άνθρακα και επειδή το νεκρό ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στη θέση ορυκτών καυσίμων.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ