Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Για χάρη της αυγουστιάτικης πανσέληνου ανοιχτοί 70 αρχαιολογικοί χώροι




Το φως της πανσελήνου θα φωτίσει τα αρχαία μνημεία. Για ακόμα μία χρονιά το κοινό θα μπορεί να απολαύσει το θέαμα, μιας και 70 αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτοί έως τη 01.00 π.μ. στις 16 Αυγούστου, το βράδυ με πανσέληνο.
Φέτος η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Συνολικά 70 μνημεία θα «ξενυχτήσουν» παρέα με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.


Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.


Συγκεκριμένα ανοιχτοί μέχρι τη μία το πρωί θα παραμείνουν οι εξής αρχαιολογικοί χώροι:


Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης, Ζώνη και Αβδηρα στη Θράκη.
Αμφίπολη, Καλή Βρύση Δράμας, αρχαία αγορά Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, πύργος Ουρανούπολης, Έδεσσα, αύλειος χώρος του Ναού Αναστάσεως του Χριστού στη Βέροια, Βεργίνα, Δίον, η ελληνιστική πόλη της Φλώρινας, ο Ναός της Παναγίας Κουμπελίδικης στην Καστοριά στη Μακεδονία.
Δωδώνη, Ιτσ-Καλέ Ιωαννίνων, μεσαιωνικό κάστρο Αρτας, στάδιο και Βασιλική Α' Αρχαίας Νικόπολης, νεκρομαντείο Πρέβεζας, παλαιό φρούριο Κέρκυρας, Αγία Μαύρα Λευκάδας σε Ήπειρο και Επτάνησα.
Στη Θεσσαλία ανοιχτά θα παραμείνουν το βυζαντινό κάστρο Τρικάλων, τα Μετέωρα, η τοξωτή γέφυρα Πύλης Τρικάλων, τα αρχαιολογικά μουσεία Βόλου και Αλμυρού, το Ασκληπιείο- Κάστρο Σκοπέλου και ο ναός του Απόλλωνα Μοσχάτου Καρδίτσας.
Πολλοί χώροι και μνημεία θα παραμείνουν ανοιχτοί σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια. Η Ακρόπολη, το Σούνιο, το Ολυμπιείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο προαύλειος χώρος του Νομισματικού Μουσείου, το Μουσείο Σχηματαρίου, το Κάστρο Λαμίας, η Ακρόπολη Προέρνας, το Βυζαντινό Μουσείο Υπάτης, τα φρούρια σε Ναύπακτο και Αντίρριο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ερέτριας και Καρύστου.


Στην Πελοπόννησο ανοιχτά θα παραμείνουν: η Αρχαία Κόρινθος, η Αρχαία Νεμέα, η Αρχαία Σικυώνα, το κάστρο Παλαμηδίου, οι Μυκήνες, το αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, ο Μιστράς, ο αρχαιολογικός χώρος της Ορθίας Αρτέμιδος, το αίθριο του Μουσείου της Ολυμπίας, το Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας, το Νιόκαστρο Πύλου και το Κάστρο της Χώρας των Κυθήρων.


Στο Αιγαίο ανοιχτοί θα παραμείνουν οι εξής χώροι: Μέσα Λέσβου, Εμποριό Χίου, Πολιόχνη Λήμνου, Κάστρο Μήθυμνας Λέσβου, Ύρια Νάξου, Κιόνια Τήνου, Ηραίο Σάμου, μουσείο προϊστορικής Θήρας, μουσεία Σύμης και Αστυπάλαιας, Ακρόπολη Ρόδου, Κάμειρος.
Παράλληλα ανοιχτοί θα είναι για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Λατούς και Απτερας στην Κρήτη καθώς και τα Μάλια.


Αρκετές μουσικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για εκείνη τη βραδιά σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ