Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Β.Α.Ε.: Παραδόθηκε το πόρισμα...




Παραδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην υπουργό Απασχόλησης Φ. Πετραλιά, το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για τις αλλαγές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στο πόρισμα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που αναφέρει ότι από τους 103 χώρους εργασίας και τις 124 υποομάδες ειδικοτήτων που εργάζονται σ’ αυτούς, οι 60 χώροι και οι 63 ομάδες ή υποομάδες ειδικοτήτων παραμένουν (μερικών ή ολικώς) σε διάφορες κλίμακες βαρύτητας, ενώ 43 χώροι και 61 ειδικότητες εξαιρούνται. Επίσης από τις 70 ομάδες ειδικότητες που κρίθηκαν ανεξαρτήτως χώρων εργασίας οι 29 παραμένουν και κατατάσσονται σε διάφορες κλίμακες βαρύτητας, ενώ προτείνονται για εξαίρεση 41. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Στα επαγγέλματα που παραμένουν στη λίστα μπαίνει διαβάθμιση σε τέσσερα επίπεδα, αναλόγως της επικινδυνότητας του κάθε επαγγέλματος. Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος του πορίσματος και θα εισηγείται την είσοδο στα Β.Α.Ε. νέων επαγγελμάτων, κυρίως από το χώρο των νέων τεχνολογιών. Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το Νοέμβριο και ακολούθως θα υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2009. Με βάση τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, αναμένεται να εξαιρεθούν από τα Β.Α.Ε., περίπου 250.000 εργαζόμενοι, από 750.000, δηλαδή, ένας στους τρεις.
Σε δηλώσεις της η κ. Πετραλιά τόνισε: "Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για ένα κατάλογο, αλλά, η Επιτροπή έχει χρησιμοποιήσει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία. Έχει τεκμηριώσει τις προτάσεις της και έχει καταλήξει και σε επιχειρήματα και σε συμπεράσματα. Θα μελετήσουμε λοιπόν αυτό το πόρισμα στο σύνολο του με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των εργαζομένων, με γνώμονα την άρση των αδικιών και με γνώμονα πάντοτε μόνο και μόνο όπως είπα και πριν την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων ώστε να καταλήξουμε σε μια επικαιροποιημένη κατάσταση και να καταλήξουμε στο μέλλον στο να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά". Ακολούθως ο πρόεδρος της επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών κ. Μπεχράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Πιστεύουμε ότι αυτά που σήμερα προτείνουμε δεν είναι θέσφατα και δεν θέλουμε να παραμείνουν για 50 χρόνια όπως έγινε με τις προηγούμενες προτάσεις, αλλά κάθε 5 χρόνια να ανανεώνονται διότι οι συνθήκες αλλάζουν, διότι οι όροι εργασίας βελτιώνονται καθημερινά και διότι οπωσδήποτε ένα επάγγελμα που σήμερα θεωρείτε βαρύ αύριο μπορεί να μην είναι ή και το ανάστροφο. Άρα το κείμενο της πρότασης μας δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεπερνάει τα πέντε χρόνια και μια διαρκής αναθεώρησης ανά 5ετία κρίνεται απαραίτητη και προτείνεται για να μελετηθεί από την πολιτεία". Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επιτροπή στη σύνταξη του πορίσματος πήραν μέρος εννέα μέλη, καθώς είχαν αποχωρήσει ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ.


Επιστολή ΓΣΕΕ στη Φ.Πετραλιά


Επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά, απέστειλε η ΓΣΕΕ, στην οποία τονίζει για "χιλιοστή" φορά την ριζική διαφωνία της Συνομοσπονδίας στο πόρισμα της Επιτροπής για τα Β.Α.Ε. και την επιχειρούμενη ανατροπή της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ. Η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ενωτικά δυναμικά και απεργιακά τη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού των Β.Α.Ε. που αποτελεί μέγιστο ζήτημα για τους εργαζόμενους.


Η επιστολή προς την κ. Πετραλιά:


Κυρία Υπουργέ, Περιήλθαν σε γνώση μας πληροφορίες σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, από την οποία, όπως είναι ήδη γνωστό, η Γ.Σ.Ε.Ε. έχει αποχωρήσει καταγγέλλοντας τη προδιαγεγραμμένη διαδικασία ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των εργαζομένων, μέσω της περικοπής της λίστας των ΒΑΕ και της μεθοδευμένης ανατροπής της. Σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία η προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση κρατικής πρόνοιας, η οποία ακυρώνεται με την ανυπαρξία σχεδόν συνολικής πολιτικής πρόληψης και την έλλειψη αυστηρών μέτρων και κανόνων για την εργασιακή και ασφαλιστική προστασία των εργαζομένων έναντι του επαγγελματικού κινδύνου, αναιρείται δε όταν με αντιεπιστημονικά και αντεργατικά κριτήρια ανατρέπονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων και ιδιαίτερα εκείνων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας Η συνολική απόρριψη του αντεργατικού πορίσματος αυτού αποτελεί ελάχιστη ένδειξη ανταπόκρισης στα δίκαια και καθολικά αιτήματα των εργαζομένων, που αφορούν στην προστασία και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ. Στην κατεύθυνση αυτή επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας που αφορά στη διατήρηση και ενίσχυση της προβλεπόμενης από την ασφαλιστική νομοθεσία μιας και ενιαίας λίστας των ΒΑΕ, αδιαπραγμάτευτη θέση που οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι με κάθε αποτελεσματικό τρόπο και μέσο να διεκδικήσουν αγωνιστικά.


Με τιμή


Ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κοντοπάνος


Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το πόρισμα της επιτροπής για τα Β.Α.Ε.

"Θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις για να γίνει κουρελόχαρτο το πόρισμα, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ το πόρισμα χαρακτηρίστηκε "βάρβαρο, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και ρατσιστικό για τη νεολαία και τόνισαν ότι ζημιώνει τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία".


Συλλαλητήριο για το θέμα των Β.Α.Ε. διοργανώνει το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα το ΠΑΜΕ.


Δηλώσεις και αντιδράσεις


Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "η ειδική επιτροπή κάνει προσπάθεια να αποτυπώσει ποία επαγγέλματα είναι πράγματι βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ στη χώρα μας είναι περισσότερα σε σχέση με άλλες χώρες".
Δηλώσεις για τη νέα λίστα των Β.Α.Ε. έκανε η πολιτική εκπρόσωπος απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας ότι: "Η λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν πρέπει να στηρίζεται σε ένα σαθρό πόρισμα, αλλά σε τεκμηριωμένη επιστημονική ανάλυση και κοινωνικό διάλογο". Σε άλλα σημεία των δηλώσεών της η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο στον εκσυγχρονισμό της λίστας αυτής, αλλά εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση και στη μη επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση". Ζήτησε επίσης προστασία των "παλιών εργαζομένων" από τον κίνδυνο των απολύσεων, λόγω της εφαρμογής της νέας λίστας και κάλεσε την κ. Πετραλιά να αρχίσει άμεσα διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συζητηθεί η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών.