Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

34ο Φεστιβάλ ΚΚΕ ΚΝΕ αύριο και το Σάββατο στο Πάρκο του Λιμενικού στην Καλαμάτα.



Συνέντευξη τύπου παρέθεσε σήμερα η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ, με θέμα το 34ο Φεστιβάλ ΚΚΕ ΚΝΕ.


Ο Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας της ΚΝΕ, Θοδωρής Μπολέτης παρουσιάζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ανέφερε:


Το 34ο Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ μπαίνει στην τελική του ευθεία, είναι γεγονός. Μετά το πολύμηνο ταξίδι του σε πόλεις και χωριά, ΑΕΙ-ΤΕΙ, εργασιακούς χώρους, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο κεντρικό διήμερο, αύριο και το Σάββατο στο Πάρκο του Λιμενικού.
Μέσα από τις πολύμορφες πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες θέλουμε να αναδείξουμε τον άλλο τρόπο διασκέδασης, πολιτισμού, σκέψης και στάσης ζωής που δεν χωρά στις χορηγίες των πολυεθνικών και τις χειραγωγούμενες φιέστες των δήμων.
Στο Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ έχει θέση σήμερα, κάθε νέος, κάθε εργαζόμενος που αγανακτεί από την κατάσταση που βιώνει, αλλά και αγωνιά για την λύση απέναντι στο αδιέξοδο που συναντά καθημερινά στην ζωή του.
Καλούμε όλη τη νεολαία και το λαό της Καλαμάτας, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στις διεργασίες του Φεστιβάλ, να έρθουν και να αποκτήσουν οι ίδιοι πείρα- να έρθουν σε επαφή με την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ- να συναντηθούν με την ηρωική ιστορία του κόμματός μας, που φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια προσφοράς και δράσης, να κουβεντιάσουμε για τις μεγάλες και μικρές μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Ο χώρος περιλαμβάνει βιβλιοπωλείο-έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας- περίπτερα των οργανώσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ Μαθητών-Εργαζομένων και κατάρτισης-παιδότοπο. Κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων θα διεξαχθούν τουρνουά σκάκι, καθώς, και διαγωνισμός ζωγραφικής από παιδιά με θέμα την ειρήνη, στον χώρο του παιδότοπου.


Το πρόγραμμα αναλυτικά:


Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη
20:00 Συναυλία από το ερασιτεχνικό συγκρότημα : «silencio».
20:30 Χαιρετισμός από τον Γραμματέα του Ν.Σ. Μεσσηνίας της ΚΝΕ Θοδωρή Μπολέτη.
20:45 Ομιλία από το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό.
21:30 Μουσικό αφιέρωμα στους μεγάλους δημιουργούς Μίκη Θεοδωράκη Μάνο Χατζιδάκι – από τους: Παλαιολόγου Κατερίνα, Αλεξανδροπούλου Υπαπαντή, Τσούλο Γιώργο, Παχτίτη Λεωνίδα, Θεοδωροπούλου Κωνσταντίνα.
23:00 Λαϊκό Γλέντι, με την ορχήστρα του Παναγιώτη Σταθέα.


Σάββατο 6 Σεπτέμβρη
20:00 Συναυλία από το ερασιτεχνικό μαθητικό συγκρότημα: «Άστεγες χελώνες».
20:30 Προβολή ντοκιμαντέρ για τους νέους εργαζόμενους παραγωγή του Κ.Σ. της ΚΝΕ.
20:45 Δραματοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου : «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» των Ρ.Ο. Μπόγιερ & Χ.Μ. Μορέ.
21:25 Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη και το συγκρότημα «1550».
23:30 Λαικό γλέντι από τη «Ρεμπέτικη κομπανία». με τους Καντζιλιέρη Παναγιώτη, Πιφέα Σωτήρη, Καντζιλιέρη Δημήτρη, Κοκορόγιαννη Πηνελόπη.


2) Ο Γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ Νίκος Κουτουμάνος αναφέρθηκε στάθηκε στα παρακάτω σημεία:


α) Για την Ομιλία του Ν. Σοφιανού
Αύριο Παρασκευή, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στις 9:45 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία από το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Νίκο Σοφιανό. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Μεσσηνίας, στους εργάτες και στις εργάτριες, στις γυναίκες, στους μετανάστες, στους επαγγελματίες και τους αγρότες να συμμετέχουν στις διήμερες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στην ομιλία του Νίκου Σοφιανού .


β)Για την έκθεση αρχειακού υλικού
Στο χώρο του Φεστιβάλ θα εκτεθεί αρχειακό υλικό που αφορά πτυχές της ιστορίας του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν αντίγραφα από την εφημερίδα «Λαϊκή Νίκη», η οποία εκδιδόταν ως «Όργανο των Κομματικών Οργανώσεων Μεσσηνίας του ΚΚΕ» τη δύσκολη περίοδο από την απελευθέρωση μέχρι τον εμφύλιο. Ιδιαίτερα, θα ήθελα να σταθώ στο 1ο φύλλο που εκδόθηκε στην Καλαμάτα στις 16 του Σεπτέμβρη του 1944, όπου υπάρχει –και πρώτη φορά εκτίθεται- άρθρο του Νίκου Μπελογιάννη με τίτλο «Ψηλά τη σημαία», το οποίο αποτυπώνει την κατάσταση και την πολιτική του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο.