Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

"Kατά της σύλληψης του Κάρατζιτς η Δύση"!




Οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις της Δύσης κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν τη σύλληψη και έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, του "προσέφερε" ως τόπους πιθανής διαμονής την Ινδία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Νότια Αφρική, μια από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Ελλάδα.

Αυτά υποστηρίζει η πρώην εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του ΔΠΔ, Φλοράν Αρτμαν, στο βιβλίο της με τίτλο "Ειρήνη και Τιμωρία", όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η σερβοβοσνιακή εφημερίδα "Γκλας Σρέπσκε".

Στο βιβλίο της, η κ. Αρτμαν υποστηρίζει ότι ο Κάρατζιτς απέρριψε την πρόταση της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ αναφέρει πως εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμερικανός πράκτορας Μπιλ Στούμπνερ συζήτησε με τον Κάρατζιτς τους όρους της παράδοσής του στο ΔΠΔ, για πρώτη φορά το 1996.

Ο κ. Στούμπνερ- σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει στο βιβλίο της η πρώην εκπρόσωπος της Χάγης- πρότεινε προστασία στον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, καθώς και τη δυνατότητα "φιλοξενίας" του σε κάποια από τις βάσεις του ΝΑΤΟ, όπου θα μπορούσε να προετοιμάσει τη γραμμή υπεράσπισής του ενώπιον του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός πράκτορας προσκάλεσε στο Πάλε τον Ιταλό δικαστή Αντόνιο Τσασέζε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κάρατζιτς και προσπάθησε να τον πείσει ότι το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν έχει αντι-σερβική στάση.

Η κ. Αρτμαν αναφέρει, επίσης, ότι ο Κάρατζιτς αποφάσισε να μην παραδοθεί και αυτός είναι ο λόγος που η Ουάσινγκτον έστειλε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να επισκεφθεί τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις 17 Ιουνίου του 1996.

Ο Χόλμπρουκ- τονίζει η ίδια- είχε σκοπό να πείσει τον Κάρατζιτς να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή, αλλά όχι να παραδοθεί στη Χάγη.

Βάσει της συμφωνίας, ο Κάρατζιτς θα έπρεπε να "εξαφανιστεί" από την πολιτική ζωή και σε αντάλλαγμα αυτού, το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, το SDS, θα μπορούσε να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την πρώην εκπρόσωπο της Χάγης, ο Αλέξα Μπούχα, πρώην στενός συνεργάτης του Κάρατζιτς, ο οποίος ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου δήλωσε ότι "όταν έλαβε το τελικό κείμενο της συμφωνίας, ο Χόλμπρουκ είπε: Εντάξει. Το SDS θα συμμετάσχει στις εκλογές και η Χάγη δεν υφίσταται πλέον για τον Κάρατζιτς".