Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Ζητά για μάρτυρες όλους τους εμπλεκόμενους ο Ράντοβαν Κάρατζιτς!




O πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία να καλέσει ως μάρτυρα τον αμερικανό πρώην διαπραγματευτή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σχετικά με τη συμφωνία που είχε συνάψει μαζί του για την προστασία του από το ΔΠΔ.

Ο Κάρατζιτς ζητά να κληθούν και άλλες προσωπικότητες σχετικά με τη συμφωνία αυτή, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρώην διπλωμάτης Ουίλιαμ Στούμπνερ και ο εισαγγελέας του ΔΠΔ κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμφωνιών του Ντέιτον (Νοέμβριος του 1995) Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν.

Ο Κάρατζιτς που εδώ και 13 χρόνια καταζητούνταν και συνελήφθη στις 21 Ιουλίου στο Βελιγράδι, αναφέρει σε επιστολή του προς τους δικαστές του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία ότι η προσφορά που του έγινε ήταν η εξής:

"Θα έπρεπε να αποσυρθώ όχι μόνο από τα δημόσια καθήκοντά μου αλλά επίσης και από τα καθήκοντά μου στο κόμμα μου (Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας) και να εξαφανιστώ τελείως από τη δημόσια ζωή, να μην δίνω συνεντεύξεις και να μην δημοσιεύω τίποτε".

"Στο όνομα των ΗΠΑ, ο κ. Χόλμπρουκ υποσχέθηκε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας δεν θα απαγορευόταν να μετάσχει στις εκλογές", μετά τον πόλεμο. "Όσον αφορά εμένα, ο κ. Χόλμπρουκ υποσχέθηκε πάλι στο όνομα των ΗΠΑ, ότι δεν επρόκειτο να δικαστώ από το ΔΠΔ", προστίθεται στην επιστολή Κάρατζιτς.

Την Τρίτη ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε την αποχώρηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς από τις δύο θέσεις που κατείχε του προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας και αυτήν του επικεφαλής του κόμματός του, τη στιγμή της υπογραφής των συνθηκών του Ντέιτον, που έθεσαν τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας. Ωστόσο, έσπευσε να χαρακτηρίσει "πλήρως ψευδή" την περαιτέρω "παραπληροφόρηση" που επιχειρεί ο κ. Κάρατζιτς να περάσει στο δικαστήριο.



με πληροφορίες από http://www.skai.gr/