Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Κορυφώνεται στο Πεκίνο η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία!...




Έχοντας διανύσει 140.000 χιλιόμετρα σε όλες τις ηπείρους η Ολυμπιακή Φλόγα κορυφώνει το ταξίδι της διασχίζοντας τους δρόμους του Πεκίνου ανάμεσα σε ζητωκραυγές, χειροκροτήματα και κινεζικές σημαίες. Την ίδια ώρα, αρχίζουν οι πρώτες διαμαρτυρίες και οι πρώτες συλλήψεις...

Στηρίζει ο Δαλάι Λάμα τους Αγώνες.

Επικρίσεις Μπους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.
Περισσότεροι από 800 λαμπαδηδρόμοι μεταφέρουν επί τρεις ημέρες τη Φλόγα σε σημαντικές τοποθεσίες της κινεζικής πρωτεύουσας εν όψει της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 15:08 (ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Ένας από τους πιο σημαντικούς αθλητές της Κίνας, ο σταρ του μπάσκετ Γιάο Μινγκ, οδήγησε τη Φλόγα στην πλατεία-σύμβολο του δημοκρατικού αγώνα Τιενανμέν.
Λίγο νωρίτερα τέσσερις ακτιβιστές από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συλλαμβάνονταν από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας έχοντας πραγματοποιήσει την πρώτη διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Θιβέτ κοντά στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου. Ταυτόχρονα, τρεις Αμερικανοί απομακρύνονταν από την πλατεία Τιενανμέν μετά από διαμαρτυρία κατά των αμβλώσεων.
Την Τρίτη η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε από την επαρχία Σιτσουάν της δυτικής Κίνας, επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού του Μαΐου που κόστισε 70.000 ζωές. Σιγή ενός λεπτού τηρήθηκε στη μνήμη των θυμάτων, ενώ μόλις λίγες ώρες μετά τη διέλευση της Φλόγας σημειώθηκε στην ίδια περιοχή σεισμός 6 Ρίχτερ προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και την καταστροφή κατοικιών.
Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε στη «Φωλιά του Πουλιού» η τελική πρόβα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων παρουσία 90.000 θεατών.
Η τελετή έναρξης αρχίζει στις 20:08 (15:08 ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, με τον Κινέζο Λιού Χουάν και τη Βρετανίδα Σάρα Μπράιτμαν να ερμηνεύουν το τραγούδι του μουσικού θέματος των Αγώνων. Το κεντρικό κομμάτι της τελετής θα διαρκέσει μία ώρα και θα χωριστεί σε δύο μέρη.
Το ένα θα υπογραμμίζει τον αρχαίο πολιτισμό της Κίνας και το άλλο τη σύγχρονη εποχή της χώρας. Το υπόλοιπο κομμάτι της τελετής θα περιλαμβάνει διάφορα Ολυμπιακά τελετουργικά και παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης από τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και της παρέλασης των αθλητών.
Οι αντιπροσωπείες από τις 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές θα μπουν στο στάδιο σύμφωνα με τη σειρά των απλοποιημένων κινεζικών χαρακτήρων, με πρώτη την ελληνική αποστολή, σημαιοφόρος της οποίας θα είναι ο Ολυμπιονίκης του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης.
Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα προσέφερε εκ νέου την Τετάρτη δημόσια στήριξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Από τη στιγμή που υπεβλήθη η αίτηση της Κίνας, στήριζα το δικαίωμά της να φιλοξενήσει τους Αγώνες. Αυτή είναι στιγμή μεγάλης υπερηφάνειας για τους 1,3 δισ. Κινέζους. Αυτοί οι Αγώνες πρέπει να συμβάλλουν στην προώθηση του Ολυμπιακού πνεύματος της φιλίας και της ειρήνης» δήλωσε.
«Στέλνω τις προσευχές και τις ευχές μου για την επιτυχία των Αγώνων» υπογράμμισε Δαλάι Λάμα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ασιατικής περιοδείας του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και καλεί τις αρχές της χώρας να βάλουν τέλος στο καθεστώς των κρατήσεων και να εγγυηθούν την ελευθερία του Τύπου, της συνάθροισης και της θρησκείας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να εκφωνήσει σχετική ομιλία την Πέμπτη από την Μπανγκόγκ, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν.
Η περιοδεία Μπους στην Ασία θα καταλήξει την Παρασκευή στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Την Παρασκευή ο Μπους θα εγκαινιάσει και τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, για να συμβολίζει την σημασία των σχέσεων μεαξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ