Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Στενό «μαρκάρισμα» στους δημοσιογράφους από τις κινεζικές Αρχές!



Διπλωματικό επεισόδιο και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο ξυλοδαρμός δύο Ιαπώνων δημοσιογράφων που κάλυπταν την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην δυτική Κίνα.
Την ίδια στιγμή που επεκτείνονται οι απαγορεύσεις για τους δημοσιογράφους που θα θελήσουν να επισκεφτούν την πλατεία-σύμβολο Τιενανμέν στο Πεκίνο.
Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ζητούν εκ των προτέρων τηλεφωνικά την άδεια των Αρχών για να κάνουν ρεπορτάζ στην πλατεία με το πρόσχημα της διευκόλυνσης των δημοσιογράφων σε μία κατάμεστη από κόσμο πλατεία, όπως αναμένεται να είναι τις ημέρες των Αγώνων.
Δεν διευκρινίστηκε ο χρόνος που θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα ούτε οι κυρώσεις για τους παραβάτες.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποσχέθηκε να εξετάσει τα νέα μέτρα των κινεζικών Αρχών. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε πείσει την Κίνα για την μερική άρση των απαγορεύσεων στη χρήση του Ίντερνετ από τους δημοσιογράφους.
Πάντως η παρουσία της αστυνομίας είναι εντονότατη, ακόμη και σε κάθε όροφο στα ξενοδοχεία όπου καταλύουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τους Αγώνες.
Η Κίνα είχε υποσχεθεί ότι ο Τύπος θα έχει απεριόριστη δυνατότητα κάλυψης των Αγώνων.
Στην πλατεία Τιενανμέν («Πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης») είχαν διεξαχτεί το 1989 διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που κατεστάλησαν βίαια από τις Αρχές.
Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση και οι ξένοι ανταποκριτές στην Κίνα καταδίκασαν την βίαιη συμπεριφορά κατά δύο Ιαπώνων δημοσιογράφων που βρίσκονταν στην μουσουλμανική επαρχία Ζινζιάνγκ, για να καλύψουν την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 16 αστυνομικούς.
Οι Ιάπωνες -ένας δημοσιογράφος της Nippon TV και ένας φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων- συνελήφθησαν από παραστρατιωτικούς και οδηγήθηκαν στο κρατητήριο για περίπου δύο ώρες. Σε δηλώσεις του ο ένας από τους δύο είπε ότι τον χτύπησαν στο πρόσωπο, ενώ ζήτησαν από τον φωτογράφο να σβήσει τις φωτογραφίες από την μηχανή του.
Η Κίνα ζήτησε συγγνώμη από την Ιαπωνία για το περιστατικό, αλλά επισήμανε ότι οι δύο Ιάπωνες προσπάθησαν να μπουν σε απαγορευμένη ζώνη.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press