Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Επισκόπηση Τύπου...


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρόβλημα με το νερό. Υποφέρουν πολλές περιοχές της χώρας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τον εφιάλτη της λειψυδρίας και του μολυσμένου νερού βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι τουλάχιστον τριών νομών της Ελλάδας, που είχαν την ατυχία να χτυπηθούν πρώτοι από τη μεγάλη απειλή του 21ου αιώνα".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τραβάνε το σχοινί Ουάσιγκτον και Μόσχα. Επιδεινώνονται οι σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων με αφορμή τη στήριξη των ΗΠΑ στην Τιφλίδα και την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η επόμενη ημέρα της αναγγελθείσης παύσης των εχθροπραξιών βρήκε τη Γεωργία να προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, την ΕΕ να συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης για τον Καύκασο και την Αμερική να ανακοινώνει μετά το αρχικό μούδιασμα την αποστολή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών αλλά και ανθρωπιστικής βοήθειας με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη στη Γεωργία".
Η ΑΥΓΗ: "Προς νέες διεθνείς ισορροπίες μετά τον πόλεμο στον Καύκασο. Εφαρμόζεται η εύθραυστη εκεχειρία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, " η έκβαση ενός τοπικού πολέμου, λίγων ημερών, είναι πιθανόν να σηματοδοτήσει την απαρχή νέων διεθνών ισορροπιών, τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης αμερικανικής παρέμβασης, όπως είχε επιβεβαιωθεί με την επίθεση και τον πόλεμο στο Ιράκ. Η εκεχειρία που εφαρμόζεται ήδη στη Γεωργία αναμφίβολα είναι εύθραυστη και τα μεγάλα προβλήματα στον Καύκασο παραμένουν σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για "παγωμένες καταστάσεις".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μαύρος Σεπτέμβρης για τους λαδωμένους από την Siemens".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μαύρος Σεπτέμβρης περιμένει του μιζαδόρους υπουργούς, βουλευτές, διοικητές ΔΕΚΟ και συνδικαλιστές, καθώς οι αποκαλύψεις για τα λαδώματα της
Siemens θα είναι καταιγιστικές και απειλούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "ΗΠΑ και ΕΕ φοβούνται τα χειρότερα. Καλούν τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "βαθιά ανησυχία έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νικηφόρα στρατιωτική προέλαση της Ρωσίας στον Καύκασο. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι καλούν την Μόσχα "να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα" της φιλοδυτικής Γεωργίας, αν και διαπιστώνουν ότι de facto πλέον οι επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας βρίσκονται στην αγκαλιά της "ρωσικής αρκούδας".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πόλεμος 6 ημερών με 2.000 νεκρούς και 100.000 πρόσφυγες. Οι αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα μετά την κρίση στον Καύκασο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ζωή τους γκρεμίστηκε από τη μια στην άλλη. Αγαπημένα τους πρόσωπα χάθηκαν από τη ζωή, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα κατεστραμμένα, σε πολλές περιπτώσεις, από τις μάχες σπίτια τους και να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Πρόκειται για τους χιλιάδες αμάχους από τη Νότια Οσετία, την Αμπχαζία και τη Γεωργία που βρέθηκαν στη μέση της σύγκρουσης και κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσουν να συνυπάρξουν και πάλι στο μέλλον".
ΕΘΝΟΣ: "Βούλιαξε στην ακρίβεια ο τουρισμός. Μειώθηκαν οι επιβάτες των πλοίων λόγω υψηλών ναύλων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κάμψη - καμπανάκι για τον τουρισμό τη φετινή σεζόν, αφού οι ανατιμήσεις στα ναύλα των πλοίων μείωσαν την επιβατική κίνηση, ενώ στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς ο τζίρος είναι περιορισμένος συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2007".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Άρχισε χθες τις χωριστές συνομιλίες με τον Έλληνα και τον Σκοπιανό αντιπρόσωπο ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, αλλά....Αντλεί εις πιθον Δαναΐδων ο Νίμιτς".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς άρχισε χθες τις συνομιλίες με τους αντιπροσώπους Ελλάδος και Σκοπίων. Πολιτικοί παρατηρητές διερωτώνται τι νόημα έχει αυτός ο νέος κύκλος συνομιλιών, αφού η σκοπιανή πλευρά δεν αρκείται σε διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. Έτσι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι και αυτή τη φορά ο Νίμιτς θα κάνει μια τρύπα στο νερό".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: " Λες ψέματα κύριε Χατζηδάκη, ενώ αμνηστεύεις τα λαμόγια, τους μιζαδόρους και τις ανίκανες διοικήσεις του ΟΣΕ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με κακόγουστη φάρσα, η οποία αποτελεί ουσιαστικά, τον στραγγαλισμό του
ΟΣΕ καθώς και την προαναγγελία της ιδιωτικοποίησής του, φαντάζει το σχέδιο μέτρων για τη δήθεν εξυγίανση του Οργανισμού, που ανακοίνωσε παραμονές Δεκαπενταύγουστου ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Στήνεται νέο... σιδηρούν παραπέτασμα. Διπλωματικός ψυχρός πόλεμος Μπους - Πούτιν διχάζει την Ε.Ε. Ουκρανικό "μπλόκο" στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας".
Η εφημερίδα γράφει ότι " τα όπλα στον Καύκασο σίγησαν, το διπλωματικό παιχνίδι μεταφέρεται όμως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου όσοι τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής απέναντι στη Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τους μετριοπαθείς".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: " Ταχυδρομείον το ...Μαξίμου. "Πήραμε την καταγγελία Μανούση και τη στείλαμε στον Παυλίδη".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δυο επιστολές έστειλε ο εφοπλιστής Μανούσης στο μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό γραφείο τις απέστειλε στον καταγγελλόμενο Αρ. Παυλίδη! Το Μαξίμου γνώριζε την ύπαρξη του σκανδάλου τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2007 και εποίησε την νήσσαν, ενόψει και των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007. Χθες ξέσπασε πόλεμος μεταξύ του Αρ. Παυλίδη και του Αν. Καραμάριου, που δήλωσε ότι ήταν ενήμερος από τον Νοέμβριο του 2006 για το θέμα".
ΕΣΤΙΑ: "Πως απαξιώθηκαν οι σιδηρόδρομοι. Σοβαρές ευθύνες κυβερνήσεων και συνδικαλιστών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι " προχθές, ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Νίκο Εμπέογλου, ανεκοίνωσε το σχέδιο ανασυγκροτήσεως του ΟΣΕ και γενικώτερα των σιδηροδρόμων στην χώρα μας. Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο. Αφ΄ενός διότι προσπαθεί να περιορίση κάπως τα αστρονομικά ελλείμματα του ΟΣΕ και αφ΄ετέρου διότι καλείται να καλύψη την αδράνεια τριών τουλάχιστον δεκαετιών".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: " Υψηλοί τόνοι Μπους, άκαμπτη η Ρωσία. Η Ράις αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τον Σαακασβίλι να μην κινηθεί".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι " άκαμπτη στη στάση της παραμένει η Ρωσίας, επιμένοντας στους όρους που έχει θέσει για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της Νότιας Οσετίας".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Πλαφόν στις τιμές καυσίμων. Σήμερα αναμένεται η οριστική απόφαση της κυβέρνησης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, " σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της
ΡΑΕ η ανωτάτη τιμή θα φθάσει το 1,25 ευρώ για την αμόλυβδη βενζίνη, ενώ οι άλλοι τύποι καύσιμων θα μπορούν να πωλούνται έως και 5% επιπλέον από τη μέση τιμή του νομού Αττικής."
ΤΑ ΝΕΑ: "Ομολογία κλοπής ως 14 λεπτά στη βενζίνη! Εκθέτει την κυβέρνηση το πλαφόν".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "πλαφόν στην αμόλυβδη στα 1,247 ευρώ το λίτρο βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 νησιωτικούς νομούς κατόπιν εορτής και αφού η τιμή της βενζίνης έφθασε χθες έως και τα 1,39 ευρώ το λίτρο στις ίδιες περιοχές. Ομολογεί έτσι ότι μέχρι τώρα άφηνε τους κερδοσκόπους να βάζουν καπέλο έως 14 λεπτά το λίτρο".
Η ΝΙΚΗ: " Ομερτά 6 μήνες για τις μίζες. Ανταλλαγή πυρών Παυλίδη - Καραμάριου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τορπίλη στο επιχείρημα του Κ. Καραμανλής ότι η κυβέρνηση στέλνει όλες τις υποθέσεις διαφθοράς αμέσως στη Δικαιοσύνη, έριξαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Αρ. Παυλίδης και Αν. Καραμάριος. Από τον αλληλοσπαραγμό τους που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, προκύπτει ότι οι καταγγελίες για εκβιασμούς και χρηματισμό έμειναν στο συρτάρι για 6 μήνες".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:"Ο τορπιλισμός των ανταρτών. Σχέδιο για την αντιμετώπιση των διαφωνούντων στη ΝΔ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τρόπο να ελέγξει τις ενοχλητικές φωνές και τα απρόοπτα τύπου Παυλίδη, που επηρεάζουν την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και "ευχάριστες ειδήσεις" ενόψει της
ΔΕΘ αναζητά ο πρωθυπουργός".
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ:"Εκτός από καουμπόηδες υπάρχουν και ...αρκούδες. Στον Καύκασο αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά από το '90 η μονοκρατορία των ΗΠΑ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αν επιχειρήσει κάποιος να αξιολογήσει τις συνέπειες από το ακατανόητο διάβημα του ηγέτη της Γεωργίας να αρχίσει μια αιφνιδιαστική επιχείρηση εθνοκάθαρσης στη Νότια Οσετία, προκαλώντας όχι μόνο αίμα και πόνο αλλά και την αστραπιαία και επίσης εξαιρετικά βίαιη αντίδραση της ρωσικής "αρκούδας", θα συνειδητοποιήσει με δέος πόσα αυτός ο πιστός φίλος των ΗΠΑ προσέφερε, σε μια μονάχα ματωμένη νύχτα, στον κύριο γεωστρατηγικό αντίπαλο των προστατών του".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ευρωπαϊκή Ένωση: Υποκριτικό προσωπείο ειρήνης για να κάνουν πόλεμο."
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το φιλειρηνικό προσωπείο που επιχειρεί να φορέσει η ΕΕ είναι ψεύτικο. Βασικής της επιδίωξη είναι να ενισχύσει τις θέσεις της στον σκληρό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας, εγκαθιστώντας και δικές της στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Καυκάσου. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνέβαλαν ενεργά έως τώρα και μαζί και χωριστά από τις ΗΠΑ, στην όξυνση της αντιπαράθεσης στην περιοχή του Καυκάσου".
Η ΧΩΡΑ: " Αφεντικό. Απόφαση του Πούτιν, ο στρατηγικός έλεγχος της Μόσχας σε όλες τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την απόλυτη κυριαρχία της στην ευαίσθητη περιοχή του Καυκάσου εδραίωσε η Ρωσία, με τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ίδια στιγμή που αναβιώνει το κλίμα ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με αιχμηρές δηλώσεις εκατέρωθεν . Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο πόλεμος της προπαγάνδας".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σκουπίδια...στο πιάτο μας. Ψωμί με άλευρα για ζωοτροφές!".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:" Πρωτοφανής έξοδος για τη γιορτή της Παναγίας των Ελλήνων".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: " Η Ευρώπη έφερε ειρήνη στον Καύκασο με πρωτοβουλία Σαρκοζί".



http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/14/1551480.htm