Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Μεγάλο σεισμό φοβούνται στη Τουρκία...



Ενας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο σε περίπου 90.000 ανθρώπους εάν έπληττε την μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, που δοκιμάστηκε στο παρελθόν από καταστρεπτικούς σεισμούς, αναφέρεται σε έκθεση που έδωσε την Πέμπτη στην δημοσιότητα ο δήμος της πόλης.

Σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι υλικές ζημιές εάν σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και οι επιχειρήσεις διάσωσης θα πρέπει να καλύψουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με την έκθεση που είναι προϊόν μελέτης της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας και του δημοτικού συμβουλίου.

Να υπενθυμίσουμε πως τον Αύγουστο του 1999, περίπου 18.000 άνθρωποι-χίλιοι στην Κωνσταντινούπολη- σκοτώθηκαν σε σεισμό που σημειώθηκε στη βορειοδυτική Τουρκία,μεγέθους 7,4 βαθμών. Πολλοί από τους θανάτους αποδόθηκαν στις κακές κτιριακές κατασκευές. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, υπάρχει πιθανότητα 50% για ένα σεισμό μεγέθους τουλάχιστον επτά βαθμών να πλήξει την τουρκική μεγαλούπολη τα επόμενα τριάντα χρόνια.