Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2008

Πλοίο με 500.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα στην ΚαλαμάταΣημαντική επιτυχία στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής κατήγαγαν νωρίς προχθες το πρωί οι συναρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κι Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, προ 20μέρου περίπου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δόθηκε η πληροφορία από συνεργαζόμενη αλλοδαπή Υπηρεσία σύμφωνα με την οποία το πλοίο «SVETLANA», σημαίας Παναμά, επρόκειτο τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, προερχόμενο από Αίγυπτο, να εκφορτώσει στις Ν.Δ. ακτές Πελοποννήσου, από Κυπαρισσία έως Καλαμάτα, σημαντική ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, με σκοπό την περαιτέρω διάθεση σε χώρες της Ε.Ε.
Στη συνέχεια από την ΕΥΠ ενημερώθηκαν η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να οργανώσουν επιχείρηση εντοπισμού του εν λόγω πλοίου.

Αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες έρευνες και συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία οι παραπάνω Υπηρεσίες ενημέρωσαν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και άρχισε συντονισμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του πλοίου.

Ο εντοπισμός και η επιχείρηση που στήθηκε

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες προχθες εντοπίστηκε το πλοίο από πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή μεταξύ της νήσου Βενέτικο και των ακτών της Μεσσηνίας, ενώ στην παραλία Ριζόμυλος εντοπίστηκαν δύο φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα, καθ’ όσον οι πινακίδες τους αντιστοιχούσαν σε άλλα αυτοκίνητα.
Το εν λόγω πλοίο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση από τα σκάφη του Λ.Σ. και διαπιστώθηκε ότι το προσέγγισε μικρότερο ταχύπλοο σκάφος, το οποίο φόρτωσε ποσότητα λαθραίων τσιγάρων και απομακρύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα στις ακτές.
Τότε πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση από ξηρά και θάλασσα με αποτέλεσμα σε ερημική τοποθεσία της ανωτέρω ακτής να συλληφθούν δύο άτομα, τα οποία ξεφόρτωναν λαθραία τσιγάρα από το ταχύπλοο στην ακτή, καθώς και να κατασχεθούν τα δύο φορτηγά αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα βρέθηκε γεμάτο με λαθραία τσιγάρα και το άλλο είχε ποσότητα 500 λίτρων βενζίνη, προφανώς για τον εφοδιασμό του ταχύπλοου σκάφους.

500.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα!!!

Ταυτόχρονα κατά τη νηοψία που πραγματοποιήθηκε από τα σκάφη του Λ.Σ. στο προαναφερόμενο πλοίο, το οποίο έπλεε εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, που υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα χίλια χαρτοκιβώτια (περί τα 500.000 πακέτα), η καταμέτρηση των οποίων δεν είχε ολοκληρωθεί έως προχθες αργά. Το πλήρωμα του πλοίου, το οποίο αποτελείτο από ναυτικούς Ουκρανικής υπηκοότητας, συνελήφθη.
Το πλοίο οδηγήθηκε και φυλάσσεται στο Λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ οι συλληφθέντες με την εις βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Συγχαρητήρια από τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Με αφορμή την επιτυχία των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, κατά την οποία ακινητοποιήθηκε και κατασχέθηκε φορτηγό πλοίο με μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων στην Καλαμάτα, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πάνος Καμμένος, συνεχάρη τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο, Θεόδωρο Ρεντζεπέρη, για την υψηλή προσφορά των Υπηρεσιών του Λ.Σ. και την αποτελεσματική τους συμβολή στις προσπάθειες καταπολέμησης έκνομων ενεργειών. Ο κ. υφυπουργός, λαμβάνοντας υπόψη και τις δραστηριότητες του Λιμενικού Σώματος κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2008, όπου συνελήφθησαν 7.263 λαθρομετανάστες και 131 διακινητές, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και συνελήφθησαν 184 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ παρασχέθηκε βοήθεια σε 4.419 άτομα που κινδύνευσαν στη θάλασσα, τόνισε το υψηλό αίσθημα ευθύνης, που επιδεικνύει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, αποδεικνύοντας έμπρακτα τόσο την αποτελεσματική περιφρούρηση και την πλήρη θωράκιση των χώρων αρμοδιότητάς του, μέσω των Λιμενικών Αρχών, όσο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.