Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Τριφυλία. «Πανικός» και «συναγερμός» από τα οικονομικά του Δήμου.


«Είμαι σε πανικό», τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – συζήτησης για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της απογραφής, «είμαστε........................

ίσα βάρκα – ίσα νερά» σημείωσε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Σαμπαζιώτης. Ωστόσο, εκτιμά ότι με τα στοιχεία που θα προκύψουν στην πορεία της απογραφής, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Χαρακτηριστικά, είπε: «Υπάρχει αδυναμία ο Δήμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμπαζιώτη, τρία κομμάτια συγκροτούν την οικονομική κατάσταση. Τα έσοδα που έχει λαμβάνειν ο Δήμος, τα έργα που έγιναν βάσει θεσμοθετημένων πόρων και τα έργα που έγιναν με δεδομένη χρηματοδότηση, όπως το πρόγραμμα «Θησέας» που έχει σταματήσει.

Για τα έσοδα, αυτά ανέρχονται σε 1.850.000 ευρώ και είναι τα βεβαιωμένα. Αναλυτικά, 320 χιλ. ευρώ ο πρώην Δήμος Κυπαρισσίας, 1,1 εκατ. ευρώ των Γαργαλιάνων, 220 χιλ. ευρώ των Φιλιατρών, 90 χιλ. ευρώ του Αετού, 115 χιλ. ευρώ της Αυλώνος και 9 χιλ. ευρώ της Τριπύλης. Για τα έργα από ΣΑΤΑ και ίδιους πόρους, από τις πέντε δόσεις οι δύο δε θα δοθούν. Για Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους ανέρχονται σε 600 χιλ. ευρώ και για Αετό, Αυλώνα και Τριπύλα σε 200 χιλ. ευρώ. Έργα για τα οποία υπάρχουν εντάλματα είναι για την Κυπαρισσία 470 χιλ. ευρώ, τους Γαργαλιάνους 950 χιλ. ευρώ, τα Φιλιατρά 183 χιλ. ευρώ, τον Αετό 1.040.000 ευρώ και την Τριπύλα 15 χιλ. ευρώ. Πρόσθεσε δε, πως εργολάβοι έχουν κινηθεί δικαστικά και έχουν προβεί σε κατασχέσεις, που ανέρχονται σε 900 χιλ. ευρώ.

Ο κ. Σαμπαζιώτης έκανε λόγο πως με τον «Καλλικράτη» επήλθε ένα «σοκ για τις υπηρεσίες του Δήμου», ενώ σημείωσε πως «δε μιλάμε για αύξηση των δημοτικών τελών. Να εισπράξουμε όσα μας οφείλουν προσπαθούμε…».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως τα χρήματα στους λογαριασμούς στις τράπεζες είναι 1.300.000, οι οφειλές προς το Δήμο περίπου 1.800.000, ενώ οι υποχρεώσεις του ανέρχονται περίπου στα 3 εκ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος καυτηρίασε το γεγονός ότι στην Επιτροπή Απογραφής δεν έχει κληθεί ποτέ το μέλος της που προέρχεται από την αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως γι’ αυτό «δεν μπορεί να ξέρει τα στοιχεία της απογραφής». Επίσης, τόνισε πως από τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Σαμπαζιώτης δεν ακούστηκε «ποιοι χρωστάνε, πόσα και πού από τους Δήμους, γιατί υπάρχουν τόσα ανείσπρακτα και πώς θα εισπραχθούν. Δεν είπε για τα έργα από ίδιους πόρους».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας καυτηρίασε ακόμη το γεγονός πως μέχρι και το μεσημέρι δεν υπήρχε εισήγηση στο φάκελο. Παράλληλα, στράφηκε κατά της κυβέρνησης, του «Καλλικράτη» και του μνημονίου.

Τοποθετηθείς ο δήμαρχος σημείωσε πως «αναδεχθήκαμε ως κληρονόμοι και τα χρέη των προηγούμενων Δήμων», προσθέτοντας πως «δε θα λειτουργήσω ως εισαγγελέας των προηγούμενων δημάρχων». Όπως είπε, υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές ακόμη και από το 2004, ενώ δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές. «Είμαι σε πανικό», τόνισε ο κ. Κόλλιας. «Ξέρω ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε έργα του ΕΣΠΑ και δεν έχουμε χρήματα για μελέτες…» συμπλήρωσε και σημείωσε πως παρακαλά τους εργολάβους να μην μπλοκάρουν χρήματα. Ακόμη, έκανε λόγο για συντηρητική πολιτική στο Δήμο. «Θα έχουμε πληρέστερη εικόνα με την απογραφή. Να αλλάξω τον “πανικό” για τους συναδέλφους, ας τον έχω μόνο εγώ, σε συναγερμό!» δήλωσε κλείνοντας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - tharrosnews.gr