Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ομάδα Κύπριων παραγωγών στα θερμοκήπια της Τριφυλίας


Θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες της Τριφυλίας επισκέφθηκε χθες το πρωί πολυπληθής ομάδα Κύπριων παραγωγών και γεωπόνων ανταλλάσσοντας εμπειρίες σχετικά με την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, που σε πολλούς τομείς είναι πρωτοπόρα. Μάλιστα έμειναν εντυπωσιασμένοι από την..........................

υπερσύχρονη θερμοκηπιακή μονάδα της «Γεωργικής Ανάπτυξης» που επισκέφθηκαν στην περιοχή των Φιλιατρών, μια από τις πλέον σύγχρονες και μεγαλύτερες που υπάρχουν στο χώρο των θερμοκηπίων με πλήρη αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου της καλλιέργειας σε κάθε στάδιο της εξέλιξής της.
Η επίσκεψη των Κύπριων έγινε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας. Στην Κυπαρισσία τους υποδέχθηκε ο διευθυντής της γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος ο οποίος στη συνέχεια τους ξενάγησε στην περιοχή.
Στην θερμοκηπιακή μονάδα της «Γεωργικής Ανάπτυξης» τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις εξηγώντας κάθε στάδιο της παραγωγής ο υπεύθυνος της μονάδας γεωπόνος Δημήτρης Ζωγόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 1991 με ένα γεωπονικό κατάστημα και σήμερα έχει 3 τέτοια καταστήματα. Τα τελευταία δύο χρόνια έφτιαξε την θερμοκηπιακή μονάδα που με όλες τις εγκαταστάσεις καταλαμβάνει μια έκταση 60 στρεμμάτων. Από αυτά 35 στρέμματα είναι για την παραγωγή ντομάτας, 8 στρέμματα φυτώριο που παράγονται φυτά για την καλλιέργεια αλλά και για πελάτες τους και 2 στρέμματα είναι στεγασμένοι χώροι.
Στην συνέχεια ο κ. Ζωγόπουλος ξεκινώντας από την καρδιά αυτής της μονάδας τους εξήγησε τον αυτοματοποιημένο τρόπο που γίνεται η ύδρευση και η λίπανση, στα υποστρώματα που χρησιμοποιούν για την υδροπονία, η οποία ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή που παραμετροποιεί τα δεδομένα που λαμβάνει από τον μετεωρολογικό σταθμό σχετικά με την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες, όπως και από τις ανάγκες των φυτών οι οποίες λαμβάνονται μέσα από ειδικούς αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί.
Επίσης περνώντας στα θερμοκήπια παραγωγής αναφέρθηκε στον τρόπο φύτευσης και ανάπτυξης του φυτού, αλλά και στους πειραματισμούς που γίνονται ώστε να έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στην παραγωγή.
Μιλώντας στην «Ε» ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Γιώργος Φωτίου, πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Γεωπόνων σημείωσε: «Πάντοτε κάθε χρόνο με την ευκαιρία της "Αγρότικα", διοργανώνουμε μια εκδρομή για να επισκεφθούμε την έκθεση αυτή, κάνοντας όμως και επισκέψεις σε διάφορες αγροτικές περιοχές. Φέτος έχουμε επιλέξει την περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου και έτσι φτάσαμε και στην περιοχή εδώ. Η αποστολή αποτελείται από αγρότες και γεωπόνους, από όλα τα μέρη της Κύπρου.
Εδώ στην περιοχή ήρθαμε να δούμε θερμοκηπιακές μονάδες με τον συνάδελφο γεωπόνο Αντώνη Παρασκευόπουλο, που έχουμε πολύ καλές σχέσεις και πάντα μας βοηθά. Εδώ βλέπουμε μια υπερσύγχρονη, εντυπωσιακή μονάδα. Είναι όλοι αξιέπαινοι».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Παρασκευόπουλος μας τόνισε: «Ολοι οι επισκέπτες μας είναι φίλοι από τα παλιά, καθώς είχαμε μια συνεργασία με την περιοχή τους για τα κηπευτικά. Ετσι ήρθαν εδώ για να δουν την εξέλιξη της περιοχής και τις τεχνικές που εφαρμόζονται. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς εξειδικευμένοι επιστήμονες και προοδευτικοί παραγωγοί της Μεγαλονήσου να επισκέπτονται την περιοχή μας για ανταλλαγή απόψεων και να πάρουν τεχνογνωσία από την περιοχή μας. Παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό τομέα, στις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών, στα νέα υβρίδια που καλλιεργούμε, αλλά και στην προστασία της παραγωγής με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σοβαρών εχθρών που υπάρχουν, όπως και στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων και ποιοτικών, με πιστοποιημένη την διαδικασία παραγωγής. Πιστεύουμε ότι με όλα αυτά που θα δούμε εδώ και την συνεργασία που έχουμε, να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην μετάδοση της τεχνογνωσίας».
Την κυπριακή αντιπροσωπεία το μεσημέρι κατά το γεύμα που παρετέθη, τους καλοσώρισε στην περιοχή και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους δεσμούς που έχει ο ίδιος με την Κύπρο. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι σημαντική, πρόσθεσε. "Θα ωφελήσει και εσάς αλλά και εμάς. Θέλω να υπάρχει συνεργασία και θα την επιδιώξουμε". Αποκάλυψε στο σημείο αυτό ότι στις προθέσεις του είναι η αδελφοποίηση του Δήμου Τριφυλίας με την Αμμόχωστο. Συνεχάρη δε το νέο διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο τονίζοντας την προσφορά του στην περιοχή και τον αγροτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα σύμβουλο του δήμου.


Κώστας Μπούρας - eleftheriaonline.gr