Προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη φετινή χρονιά ενδέχεται να δημιουργήσει η ανάκληση της παραχώρησης της χρήσης των δύο οχημάτων που είχε διαθέσει πέρσι η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, όπως παραδέχθηκε απαντώντας σε ερώτησή μας ο διοικητής της, αντιπύραρχος Χαρ. Αφάλης.
Ο κ. Αφάλης δήλωσε...................
άγνοια για τους λόγους που ανακλήθηκε η παραχώρησή τους και πρόσθεσε ότι η απουσία τους θα δημιουργήσει προβλήματα. Ζήτησε να καλυφθεί το κενό με ένα όχημα από αυτά που διαθέτει ο Δήμος Καλαμάτας και ένα από το Δήμο Αβίας.
«Αν διατεθούν, δε θα έχουμε πρόβλημα. Αν όχι, θα είναι πρόβλημα. Προσωπικά, θα ήθελα τα οχήματα αυτά, τα οποία είχα εντάξει στον αντιπυρικό σχεδιασμό», είπε χαρακτηριστικά.
Προβλήματα εμφανίζουν και οι 18 χωματερές που ελέγχθηκαν από ειδική τριμελή επιτροπή σε διάφορα σημεία του νομού. Οι ελλείψεις αφορούν σε γενικές γραμμές στην έλλειψη αντιπυρικών ζωνών των 50 μέτρων, οι περιφράξεις των περισσοτέρων ήταν ελλιπείς, δεν υπήρχαν εκσκαφικά μηχανήματα, ενώ πολλές από αυτές συνορεύουν με ρέματα.
Οι χωματερές
Όπως μας εξήγησε ο κ. Αφάλης, συντάχθηκαν οι εκθέσεις και αναμένονται οι υπογραφές των υπολοίπων μελών της επιτροπής, προκειμένου να σταλούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον εισαγγελέα και να κοινοποιηθούν από την Περιφέρεια στους Δήμους, προκειμένου να συμμορφωθούν επακριβώς με όσα προστάζει η σχετική νομοθεσία. Οι χωματερές, σύμφωνα με τη σχετική πυροσβεστική διάταξη, θα πρέπει να διαθέτουν περίφραξη με δικτυωτό συρματόπλεγμα, ύψους 2,5 μέτρων τουλάχιστον σε ολόκληρο το χώρο της απόρριψης, να υπάρχει διάνοιξη αποψιλωμένης βλάστησης ζώνης πλάτους τουλάχιστον 50 μ. περιμετρικά της περίφραξης, να διαθέτουν επαρκή αριθμό σκαπτικών εργαλείων και ικανή ποσότητα ή παροχή νερού και άνοιγμα λάκκου 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες για την απαγόρευση ανάμματος φωτιάς. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι στο 4, θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε και βυτιοφόρο όχημα.
Προετοιμασία
Όσον αφορά στην προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας θα προσλάβει από την 1η Απριλίου 101 εποχικούς υπαλλήλους, των οποίων ανανεώνονται οι συμβάσεις από το 2003, αναμένεται η άφιξη δύο νέων πυροσβεστικών οχημάτων που θα ενισχύσουν το στόλο των οχημάτων της υπηρεσίας, ενώ έχει σταλεί έγγραφο στους δημάρχους του νομού να οριστούν ομάδες πυρασφάλειας (και να περιλαμβάνονται τα κινητά τηλέφωνα των συμμετεχόντων σε αυτές), αλλά και να συγκαλέσουν τα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα, στα οποία θα παραστεί και αξιωματικός της Πυροσβεστικής, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επίσης, έχει ζητηθεί να είναι σε ετοιμότητα τα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν δωρηθεί από διάφορους φορείς και το προσωπικό τους, ώστε με εντολή της υπηρεσίας να επέμβουν άμεσα και, κυρίως, τα οχήματα αυτά να μη χρησιμοποιούνται σε αλλότριες εργασίες.
Ζητήσαμε, επίσης, από τους δημάρχους έλεγχο όλων των κρουνών και των πηγών νερού στην περιοχή ευθύνης τους, αλλά και να προβούν στη συντήρηση του αγροτικού και οδικού δικτύου της περιοχής ευθύνης τους. «Αν δεν υπάρχει προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων, θα υπάρχει, όπως αντιλαμβάνεστε, πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία του νομού 30 υδατοδεξαμενές των 300 κυβικών, ανοιχτού τύπου, για υδροληψία από ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί η μόνιμη παροχή από πηγές ή ποτάμια για να είναι έτοιμες. «Χωρίς νερό οι δεξαμενές είναι σαν να μην υπάρχουν» υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα όποια προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί έως την 1η Μαΐου, οπότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.
Ακόμη, αναμένεται χορήγηση πυροσβεστικού υλικού από το αρχηγείο, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, όπου θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες φορείς όλος ο σχεδιασμός για τη φετινή χρονιά
Και για φέτος προβλέπεται η στάθμευση 2 PZL στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ η φετινή χρονιά θα έχει μια καινοτομία. Ο χάρτης της δασοπυρόσβεσης για τη Μεσσηνία βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στο επιχειρησιακό κέντρο. Έτσι, πλέον, σε μία πυρκαγιά ο χειριστής πυροσβέστης θα μπορεί να δίνει πληροφορίες στον επικεφαλής και στους πυροσβέστες στην κατάσβεση για τα στοιχεία της περιοχής (δεξαμενές νερού, κρουνοί κ.λπ.).
Ο κ. Αφάλης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων σε συνεργασία με τη Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.
Επικινδυνότητα
Τέλος, γνωστοποίησε πως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόσκλησης πυρκαγιάς σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Έτσι, απαγορεύεται να ανάβεται ή να διατηρείται φωτιά για οποιονδήποτε σκοπό στην ύπαιθρο και εντός δασών ή δασικών εκτάσεων ή πλησίον αυτών και μέχρις απόστασης 300 μέτρων, καθώς και η άσκηση διαφόρων δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά. Οι ιδιοκτήτες ή οι εκμεταλλευτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται στην αποψίλωσή τους από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών.
Την ίδια υποχρέωση έχουν το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμοί κ.λπ., εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων.
Στους χώρους αυτούς, απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
ΒΟΜΒΑ από τον Τζον Κατσιματίδη! «Η ΕΛΛΑΔΑ δεν χαίρει μεγάλου ενδιαφέροντος
στο τραπέζι του Τραμπ...»
Πριν από 15 δευτερόλεπτα