Έλληνες ή αλλοδαποί βρίσκονται πίσω από τα κρούσματα εγκληματικότητας που παρατηρούνται στην περιοχή της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών;
Η απάντηση εξαρτάται από τη δυνατότητα εξιχνίασης των όποιων περιστατικών. Και από τη στιγμή που τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας δεν εξιχνιάζονται, είναι αναμενόμενο να υφέρπει η ρατσιστική και ξενοφοβική προσέγγιση πως για όλα φταίνε οι ξένοι.
Βρεθήκαμε στην Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά, θέλοντας να καταγράψουμε τις απόψεις των κατοίκων. Οι άνθρωποι οι οποίοι μας μίλησαν δεν είναι σίγουροι αν και κατά πόσο πίσω από αυτά τα περιστατικά κρύβονται..............
αλλοδαποί ή Έλληνες. Προκύπτει, επίσης, και άλλο ένα στοιχείο, όπως μας είπαν οι δύο δήμαρχοι Γ. Σαμπαζιώτης και Άλκης Ξύγκας: η έλλειψη ικανού αριθμού αστυνομικών, που θα μπορούσαν να ασκούν αποτελεσματικότερα τα καθήκοντά τους.
Πάντως, στα Φιλιατρά το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει κύμα δίωξης των Αφρικανών εργαζομένων, που δε διαθέτουν έγγραφα παραμονής και εργασίας, σε περίοδο όμως που οι αγροτικές εργασίες δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές…
Η Κυπαρισσία
Διάφορα περιστατικά εγκληματικότητας ακούγονται στην περιοχή, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Φώτης Κυριακού, αλλά τις περισσότερες φορές δεν αποδεικνύεται ποιοι είναι οι υπεύθυνοι: «Προσωπικά, που προσλαμβάνω κάποιους ανθρώπους για τις αγροτικές μου εργασίες, έρχονται άτομα με οικογένειες, που γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, όταν στην περιοχή μας βρίσκονται χιλιάδες αλλοδαποί, δεν είναι απίθανο να μην υπάρχουν άτομα τέτοια».
Ο ίδιος έχει πέσει θύμα κλοπής δύο φορές, καθώς άγνωστοι πριν δέκα χρόνια του έκλεβαν διάφορα ζώα από το κτήμα του. Προέκυψε ότι τα έκλεβαν κάποιοι Αλβανοί, οι οποίοι δικάστηκαν. Πριν από ένα μήνα τού έκλεψαν ένα μοτέρ. «Να ’ναι ξένοι, να ’ναι Έλληνες, ποιος ξέρει», αναρωτήθηκε. «Δεν ξέρω και δεν μπορούμε να το χρεώσουμε στους μετανάστες», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Πάντως, υπάρχει μια αναστάτωση γενικότερα. Έχουν πάρει κάποιο θάρρος, αισθάνονται πιο οικείο το περιβάλλον κι έχουν μια τάση να κάνουν ό,τι θέλουν. Απέκτησαν μόνοι τους δικαιώματα ή και κάποιοι τους τα έδωσαν».
Όπως είπε, τέλος, γίνονται κυρίως κλοπές ζώων και εξοπλισμού.
Διαρρήξεις σε σπίτια μέσα κι έξω από την πόλη παρατηρούνται στην Κυπαρισσία, σύμφωνα με όσα είπε κάτοικός της, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του: «Κλέβουν ό,τι βρουν. Μηχανήματα, χρυσαφικά, λεφτά, τα πάντα. Ό,τι υπάρχει σε ένα σπίτι. Μέχρι και λάδια που χρησιμοποιούνται για τα καντήλια κλέβουν από τα νεκροταφεία».
Κατά την κα Αγγελική Πλέτσα, τα όσα ακούγονται ή γίνονται οφείλονται σε ένα μικρό μέρος των αλλοδαπών της περιοχής και όχι στο σύνολό τους, καθώς οι περισσότεροι ζουν κανονικά, ανάμεσα στους υπόλοιπους κατοίκους της Κυπαρισσίας, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.
Ο κ. Δημ. Κάππος έζησε για 30 χρόνια ως μετανάστης στον Καναδά. Εκεί, όπως μας είπε, υπάρχει νόμος που δεν επέτρεπε σε κανέναν να κάνει όσα γίνονται εδώ: «Εδώ, υπάρχει ασυδοσία και πρέπει να κάνουν κάτι. Όταν, για παράδειγμα, στα Φιλιατρά μπήκαν 150 νέα άτομα, τι θα κάνουν; Δουλειές δεν υπάρχουν. Χρειάζεται βέβαια και η βοήθεια, αλλά όχι έτσι. Αν πεινάσει ο άλλος τι θα κάνει; Θα κλέψει.
Στον Καναδά υπήρχε νόμος. Εδώ, δεν ξέρω τι να πω. Κι εκτιμώ ότι ούτε πρόκειται να λυθεί το θέμα. Κάτι όμως πρέπει να γίνει».
Και στην Κυπαρισσία κάτι πρέπει να γίνει, καθώς «κάθε μέρα κλέβουν. Κλέβουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Είναι κατάσταση να θες να πας στην Τράπεζα ή να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις το βράδυ; Πρέπει κάτι να γίνει. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η ζητιανιά από τα πιτσιρίκια που έρχονται στα τραπέζια και ζητούν χρήματα. Πολλή ζητιανιά στην Κυπαρισσία. Δεν πρέπει να γίνει κάτι για αυτό;».
Μικροκλοπές, που τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες παρουσιάζουν ύφεση, κατέγραψε για την περιοχή της Κυπαρισσίας ο δήμαρχος Γ. Σαμπαζιώτης. Όπως εκτίμησε, η μείωσή τους οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν την περίοδο αυτή πολλές αγροτικές εργασίες. Οι κλοπές εντοπίζονται σε εκκλησίες, ταμειακές μηχανές καταστημάτων, αλλά και ακόμη σε αυτούς που κάνουν αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες. Επίσης, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων δύο μήνες πριν και δύο μετά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Παραδέχθηκε, όμως, ότι τα περιστατικά αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν στους οικονομικούς μετανάστες, αν δεν εξιχνιαστούν. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις. Σε μία ή δύο, όπου αναλύθηκαν τα στοιχεία από κάμερες ασφαλείας, προέκυψαν φιγούρες παιδιών που κυκλοφορούσαν στην Κυπαρισσία, αλλά επειδή δε στοιχειοθετήθηκε κάτι σε βάρος τους, δεν ήταν δυνατό να αποδοθούν κατηγορίες. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, πάντως, λόγω της μη εξιχνίασης της ταυτότητας των δραστών, αυτοί να είναι και Έλληνες, ενώ επισήμανε και ένα ακόμη ζήτημα, αυτό της έλλειψης επαρκούς αστυνομικής δύναμης, που θα βελτίωνε την αστυνόμευση. Όπως είπε, στη βάρδια υπάρχουν δύο αστυνομικοί: ο ένας θα μείνει στο τμήμα και ο άλλος θα υποδηλώνει τη φυσική παρουσία της Αστυνομίας, απλώς κυκλοφορώντας με το περιπολικό στους δρόμους. Κατά συνέπεια, υπογράμμισε, υπάρχει αδυναμία περιφρούρησης.
Στα Φιλιατρά
«Το μαύρο χρώμα είναι αυτό που προκαλεί», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Τέλης Κανναβός. Όπως είπε, διώχνουν τους Αφρικανούς εργάτες που δεν έχουν ποτέ δημιουργήσει πρόβλημα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν πρόσφατα από την Αστυνομία, σε σύσκεψη που έγινε στην περιοχή.
Το πρόβλημα, κατά τον κ. Κανναβό, είναι ότι μόνο οι Αφρικανοί διώκονται, επειδή είναι οι μόνοι που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και γιατί οι υπόλοιποι αλλοδαποί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολίτες της Ε.Ε.: «Όλοι παίρνουν τους Αφρικανούς εργάτες στις δουλειές τους, αλλά δεν τους θέλουν μετά, επειδή είναι μαύροι. Η δε εγκληματικότητα δεν προέρχεται από αυτούς, αλλά από άλλες εθνότητες και από Έλληνες».
Μάλιστα, μας διηγήθηκε περιστατικό σύμφωνα με το οποίο φιλικό του πρόσωπο έχασε το πορτοφόλι του κατά την ώρα της εργασίας, το βρήκαν οι Αφρικανοί και, παρά την πείνα τους, το παρέδωσαν.
Όσον αφορά στα περιστατικά εγκληματικότητας, παρατήρησε πως γίνονται κυρίως κλοπές σε εξοχικές κατοικίες για οικοσκευή και ό,τι άλλο τους είναι απαραίτητο.
Κατά τον κ. Κανναβό, θα πρέπει να γίνει έρευνα μέσω της στατιστικής υπηρεσίας για να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό αντιστοιχούν τα κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή στους οικονομικούς μετανάστες, ενώ επισήμανε ότι οι αγρότες, που συνήθως τους απασχολούν, δεν μπορούν να ελέγχουν τους εργάτες αν κατέχουν έγγραφα παραμονής και εργασίας στη χώρα. «Μέσα στην τρέλα που ζούμε καθημερινά κυνηγώντας το μεροκάματο, δεν μπορούν να μας ζητούν ευθύνες ότι απασχολούμε εργατικό δυναμικό από την Αφρική», σχολίασε.
Αφηγήθηκε δε περιστατικό, κατά το οποίο Έλληνας κάτοικος των Φιλιατρών είδε στο δρόμο δύο Αφρικανούς εργάτες, οι οποίοι δεν τον ενόχλησαν. Παρ’ όλα αυτά κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και τους απείλησε με τσεκούρι.
Από την πλευρά του, ο κ. Θαν. Γαλανόπουλος, συνταξιούχος αστυνομικός, είπε πως η εγκληματικότητα στην περιοχή των Φιλιατρών είναι τόση ώστε να δικαιολογείται η παρουσία της Αστυνομίας. «Εμείς δε διαθέτουμε κακόφημα μπαρ, ούτε κι έχουμε εμπόρους ναρκωτικών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν γίνονται κάποιες κλοπές περιστασιακά, αυτό είναι κάτι που γινόταν και θα γίνεται.
«Αν οι Φιλιατρινοί ενοχλούνται από την παρουσία των εργατών με διαφορετικό χρώμα (σ.σ. αναφέρεται στους Αφρικανούς εργάτες) και θέλουν να απαλλαγούν από αυτή, ας μην ξεχνούν ότι αυτοί ευθύνονται για την παρουσία τους. Αν δεν τους χρειάζονταν, ας μην τους έδιναν δουλειά», παρατήρησε. Σημείωσε, όμως, ότι κινείται θέμα παρουσίας των αλλοδαπών σε εποχή που έχει σταματήσει ο φόρτος αγροτικών εργασιών στην περιοχή.
Τέλος, ο κ. Γ. Μπουρλάς από το Χαλαζώνι παρατήρησε ότι δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα από τους οικονομικούς μετανάστες. Στο Χαλαζώνι κατοικούν μόνιμα περίπου 20 Αλβανοί με οικογένειες και παιδιά, και δεν έχουν προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα.
Δεν μπόρεσε να μην εκφράσει την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι ο δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας, μετά την προχθεσινή ληστεία σε βάρος 68χρονου στα Φιλιατρά. Υπογράμμισε κι αυτός ότι οι Αφρικανοί εργάτες δεν έχουν δώσει δικαιώματα και απέδωσε τα κρούσματα εγκληματικότητας σε αλλοδαπούς άλλων εθνοτήτων. Σημείωσε πως οι διαρρήξεις είναι πολλές, αλλά οι ληστείες λίγες, και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν μετανάστες, η εγκληματικότητα είναι αυξημένη. Όπως και ο συνάδελφός του στην Κυπαρισσία, έτσι και ο κ. Ξύγκας έκανε λόγο για μικρή δύναμη της Αστυνομίας στην περιοχή, παρατηρώντας: «Είναι πολλοί οι αλλοδαποί, δεν μπορείς να τους προλάβεις όλους».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
4 τρόποι με τους οποίους βελτιώνουν την υγεία μας τα Χριστούγεννα
Πριν από 45 δευτερόλεπτα