Στην απόφαση να περιμένει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη χωροταξία των νέων Δήμων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», κατέληξε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας. Κι αυτό, παρά την πρόταση που............
κατέθεσε ο πρόεδρός της, δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας να προκύψουν 9 Δήμοι, δηλαδή το αριθμητικό σκέλος της πρότασης που είχε καταθέσει πριν από 2 χρόνια η μειοψηφία του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και έδρες τους να είναι τα επτά αστικά κέντρα του νομού, όπως Καλαμάτα, Μεσσήνη, Μελιγαλάς, Πύλος, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, χωρίς όμως να προτείνει ποια θα είναι η έδρα για τους άλλους δύο ΟΤΑ.
Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες από τον κ. Νίκα ως προς τη θεσμική κατοχύρωση των αναγκαίων πόρων και την ύπαρξη κατάλληλης προετοιμασίας για τη μετάβαση στο νέο διοικητικό σχήμα από την 1η Ιανουαρίου. Πρότεινε δε αναβολή της εφαρμογής του εγχειρήματος για ευθετότερο χρόνο.
Έγινε, επίσης, πρόταση να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ το πρώτο Σάββατο μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών προτάσεων για το χωροταξικό, όπως και να αποτελούν τα Δημοτικά Συμβούλια και όχι οι διάφοροι φορείς το βασικό εταίρο στη δημόσια διαβούλευση.
Αντιδράσεις και αντιρρήσεις
Την αντίθεσή του στα όσα ακούστηκαν εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ Διον. Αλευράς, λέγοντας πως μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δεν υφίσταται πρόβλημα οικονομικό. Επίσης, δεν προέκυψε θέμα αναστολής ούτε από την Ολομέλεια της ΚΕΔΚΕ, αλλά από τους συνδυασμούς του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όσον αφορά στο χωροταξικό, απέφυγε να μπει σε ακριβές αριθμό ΟΤΑ, καθώς πρότεινε «να είμαστε σε ρεαλιστικό επίπεδο», που σημαίνει λίγους και ισχυρούς Δήμους.
Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν οι δήμαρχοι Παπαφλέσσα Περ. Ψώνης και Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, ενώ υπέρ μιας ρεαλιστικής πρότασης για τη χωροταξία τάχθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος.
Αιρετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του δημάρχου Αετού Δημ. Δριμή: «Με τον “Καλλικράτη” λέμε ότι είναι ηλίθιοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κι εμείς οι έξυπνοι. Είναι όμως πολιτική επιλογή, που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για την αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια». Ανάμεσα σε άλλα, είπε επίσης ότι η ΚΕΔΚΕ δε λειτουργεί αυτοδιοικητικά.
Τις απόψεις τους διατύπωσαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αριστομένους Ι. Μπρατσιάκος, ο δήμαρχος Αρφαρών Ανδ. Καραγιάννης, ο δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης, Καλαμάτας Νικ. Μπασακίδης, Αρφαρών Ι. Αργυράκης και Μεθώνης Παν. Καρβέλας.
Αιτήματα
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τα μη μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ. Μεταξύ άλλων, διατυπώθηκαν τα αιτήματα: της συνένωσης του Δήμου Αβίας με το Δήμο Καλαμάτας, της δημιουργίας νέου Δήμου μεταξύ των σημερινών Δήμων Ανδανίας, Είρας και Δωρίου, της δημιουργίας του Δήμου Ανατολικής Πυλίας, της ανασύστασης του πρώην Δήμου Βουφράδος, της δημιουργίας ενός μόνου Δήμου, της δημιουργίας 6, 8 ή 9 ΟΤΑ, της συνεργασίας για την πιθανότητα δημιουργίας Δήμου Μάνης, αλλά και της συνένωσης των υπηρεσιών αντί των Δήμων. Μεταφέρθηκε, επίσης, το αίτημα του μέλους του Δ.Σ., δημάρχου Είρας Ι. Αδαμόπουλου να προκύψει, αν υπάρξουν εξαιρέσεις, ένας Δήμος μεταξύ των σημερινών Δήμων Είρας και Ανδανίας, αλλά και αυτό του δημάρχου Φιλιατρών Άλκη Ξύγκα να παραμείνει ο Δήμος Φιλιατρών.
Στον αντίποδα, δική του πρόταση διατύπωσε ο δημοτικός σύμβουλος Αρφαρών Ι. Αργυράκης, λέγοντας πως η ΤΕΔΚ θα πρέπει να συμφωνήσει με την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που ανάβει πορτοκαλί για τη συνέχιση του «Καλλικράτη», να αναμένει το προσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις τελικές προτάσεις, να τοποθετηθεί επ’ αυτών μέσα από τη γενική της συνέλευση και, τέλος, αν μπορεί να υπάρξει η σχετική δυνατότητα, να γίνει σεβαστή η άποψή της για έναν ελάχιστο αριθμό Δήμων.
Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ οι τιμές στο ελαιόλαδο!
Πριν από 54 δευτερόλεπτα