Η οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού της Νέδας θα προχωρήσει με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Περιφερειών, των Νομών Ηλείας – Μεσσηνίας και των αντίστοιχων Δήμων για την αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής.
Μαζί με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, η Μεσσηνία θα...............
ολοκληρώσει όλο το πακέτο των απαιτούμενων μελετών.
Μελέτες
Σε συνέντευξη Τύπου (προ)χθες ο αντινομάρχης Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Τάσο Αποστολόπουλο για θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση της Νέδας. Από πλευράς Μεσσηνίας, οι μελέτες έχουν φτάσει στο στάδιο σύνταξης των τευχών δημοπράτησης. Οι μελέτες που απαιτούνται έχουν χρηματοδοτηθεί και ολοκληρωθεί. Η δε Ηλεία έχει χρηματοδοτήσει μελέτες για τις παραποτάμιες περιοχές της Νέδας από την πλευρά της.
«Απομένει να χρηματοδοτηθούν μελέτες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τους 3 Δήμους της Ηλείας. Εμείς, σε συνεργασία με την Ηλεία, θα χρηματοδοτήσουμε την ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Ο αντινομάρχης Ηλείας δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσουν σε επικαιροποίηση μια παλιάς μελέτης. Με αυτό η Μεσσηνία θα έχει μελετήσει όλες τις προστατευόμενες περιοχές του νομού», εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος.
Οριοθέτηση
Προχθές ο κ. Αναστασόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Αποστολόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι θα προωθήσει τη χρηματοδότηση των μελετών για τους 3 Δήμους της Ηλείας, όπως και τη χρηματοδότηση για την οριοθέτηση της Νέδας. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, αφορά και στους δύο νομούς, αφού έχουμε παράνομες αμμοχαλικοληψίες και αυτό δεν πρέπει να συνεχισθεί. Επίσης, εμείς θέλουμε να κάνουμε κάποια αντιπλημμυρικά έργα από την πλευρά της Μεσσηνίας, τα οποία έχουμε εντάξει στο “Ταμείο Μολυβιάτη”, αλλά δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε, διότι δεν έχει γίνει η οριοθέτηση του ποταμού», σχολίασε ο κ. Αναστασόπουλος.
Για το θέμα της αμμοχαλικοληψίας, σημείωσε επίσης ότι με την εκπόνηση ειδικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετά την ολοκλήρωση των υποστηρικτικών μελετών (υδραυλικών, υδρογεωλογικών), θα φανεί η πλεονάζουσα ποσότητα αμμοχάλικου. Αυτό, υπό την εποπτεία της Κτηματικής Υπηρεσίας και με τη δημιουργία φορέα από τις δύο Περιφέρειες, μπορεί να αξιοποιείται για την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως ο Δυτικός Άξονας.
Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"