Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την Ελλάδα του μέλλοντος




Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ...........

Πρώτο πράσινο φως από τις Βρυξέλλες
«Κοινή η μοίρα των χωρών της ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Αλμούνια- στις 15 Φεβρουαρίου το επόμενο κρίσιμο ραντεβού


O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έστω και μετά πολλών βασάνων, «πήρε» χθες και προχθές ένα πρώτο δειλό «εύγε» από την πλευρά των Βρυξελλών, οι οποίες ωστόσο φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι εφεξής αναμένουν από την Ελλάδα όχι μόνο δείγματα γραφής αλλά και συγκεκριμένες, νομοθετικές και μη, πράξεις.

Το «εύγε» που έλαβε ο έλληνας υπουργός από τους κοινοτικούς ιθύνοντες κκ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Χοακίν Αλμούνια αφορούσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη χειραφέτηση της στατιστικής υπηρεσίας από το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στο Εco/Fin ότι στο εγγύς μέλλον η ηγεσία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας θα εγκρίνεται, με ενισχυμένη πλειοψηφία, από τη Βουλή των Ελλήνων στην οποία θα λογοδοτεί και ότι στο διοικητικό συμβούλιό της θα μετέχουν εκπρόσωποι ανεξάρτητων φορέων, ινστιτούτων, ενδεχομένως δε και της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, εφόσον αυτή το επιθυμεί και είναι νομικώς εφικτό.

Το Συμβούλιο χαιρέτισε, σε σχετική ανακοίνωσή του, την πρωτοβουλία του έλληνα υπουργού, παράλληλα όμως- διά στόματος επιτρόπου Αλμούνια- φρόντισε να υπενθυμίσει στην Αθήνα ότι έχουν εντοπισθεί 14 «γκρίζες ζώνες» στο σύστημα επεξεργασίας και παραγωγής των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, οι οποίες θα πρέπει τάχιστα να φωτισθούν με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Ο έλληνας υπουργός δεσμεύθηκε ότι αυτό θα συμβεί άμεσα αφού όπως δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στόχος και επιθυμία του είναι εντός του 2010 να αρθούν όλες οι ενστάσεις της ΕΕ για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων. Ενστάσεις οι οποίες, όπως ανέφερε, πέραν όλων των άλλων δεινών που έχουν επισύρει, καθιστούν απωθητικούς τους ελληνικούς τίτλους στις διεθνείς αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου και ο επίτροπος κ. Αλμούνια ο οποίος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Εco/Fin παραδέχθηκε ότι λόγω της ελληνικής κατάστασης υπάρχει «νευρικότητα στις αγορές», η οποία, όπως σημείωσε, επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Ο ισπανός επίτροπος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η «η μοίρα μιας χώρας στη νομισματική ένωσηαποτελεί μοίρα και των υπολοίπων χωρών».

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις το επόμενο «ραντεβού» του κ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του έχει οριστεί για την Καθαρά Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις θα είναι το πλέον κρίσιμο. Και αυτό διότι το Συμβούλιο του Φεβρουαρίου θα αποφασίσει επί της ουσίας για το τι μέλλει γενέσθαι με τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας την ερχόμενη τριετία. Σ υγκεκριμένα, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, θα προσδιορίσει βάσει ποίων μέτρων και εντός ποίων χρονοδιαγραμμάτων θα ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία και θα τα θέσει όλα, υπό μορφήν πακέτου, στην κρίση της Αθήνας. Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να συντάξει αναλυτικές εκθέσεις οι οποίες θα εξηγούν λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους θα ανταποκριθεί στις επιταγές των Βρυξελλών. Ετσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η κυβέρνηση θα αναμένει τον Ιούνιο, οπότε αφενός μεν θα αξιολογηθεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες, αν η συνολική ανταπόκριση της Ελλάδας στις επιταγές της ΕΕ είναι ικανοποιητική, αφετέρου δε, αν ο προϋπολογισμός για το 2010 εκτελείται κανονικά. Ως προς το 2011 και το 2012 το βέβαιο είναι ότι θα εφαρμοσθούν οι ίδιες γενικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού για το 2010, συν τις ριζικού χαρακτήρα αναμορφώσεις στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση.



Ικανοποίηση Παπακωνσταντίνου για τα συμπεράσματα του Ecofin


Την ικανοποίησή του, τόσο για την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ecofin αναφορικά με το ζήτημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, όσο και για την αποδοχή την οποία έτυχαν οι βασικοί άξονες του τριετούς προγράμματος οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το Συμβούλιο με τη σημερινή του ανακοίνωση αφενός μεν αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, αφετέρου όμως καλωσορίζει τα πρώτα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων.

«Πληρώνουμε την αναξιοπιστία των παρελθόντων ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή πέραν της κοινοποίησης στις Βρυξέλλες της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, της οποίας το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβαινε το 12%.

Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θωρακίζεται το σύστημα παραγωγής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και τόνισε ότι η ηγεσία της στατιστικής υπηρεσίας θα εκλέγεται εφεξής, με ευρεία πλειοψηφία, από τη Βουλή των Ελλήνων. Τόνισε, επίσης, ότι στην ηγεσία της νέας στατιστικής υπηρεσίας θα μετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, ανεξάρτητων φορέων, ενδεχομένως δε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, εφόσον από νομικής απόψεως αυτό αποδειχτεί εφικτό.

Επί του θέματος αυτού, ο Επίτροπος Χ. Αλμούνια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει 14 τομείς αναφορικά με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), στους οποίους χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε, επίσης, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες αφορούν τη θεσμοθέτηση δύο σωμάτων τα οποία θα ασχολούνται με τον έλεγχο τόσο της κατάρτισης όσο και της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά το τριετές «πρόγραμμα σταθερότητας ανάπτυξης και ανασυγκρότησης» της οικονομίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετίας το οποίο είναι «εμπροσθοβαρές» (σ.σ. υπό την έννοια ότι τα δύο πρώτα χρόνια θα επιτευχθεί το μεγαλύτερο τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής) και ότι υπάρχει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή όλων των τομέων στους οποίους θα υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς και μετρίσιμες επιπτώσεις. Αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στις επικείμενες αλλαγές που θα υπάρξουν στο φορολογικό σύστημα της χώρας, στο ασφαλιστικό, στο σύστημα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και στη διοικητική μηχανή της χώρας, μέσω του Καλλικράτη. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι πρώτες αντιδράσεις από την ΕΕ ήταν θετικές, τονίζοντας, ωστόσο, ότι από εδώ και στο εξής το μεγάλο πρόβλημα είναι η υλοποίηση του προγράμματος και η επίτευξη του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των υπουργείων.

Καταλήγοντας ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα το Συμβούλιο θα παρουσιάσει υπό μορφή πακέτου στην Ελλάδα συνολικές συστάσεις τόσο για την υπέρβαση του ελλείμματος όσο και για το τριετές πρόγραμμα και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα έχει ένα τετράμηνο για να απαντήσει με λεπτομερή τρόπο πώς θα ανταποκριθεί στις συστάσεις των Βρυξελλών. Αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο και στη συνέχεια, με βάση το άρθρο 126, παράγραφος 9 της Συνθήκης της Λισαβόνας (τέως Άρθρο 104, παράγραφος 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ), η Ελλάδα θα ελέγχεται δημοσιονομικά ανά δίμηνο.

Τέλος, ο υπουργός αναφερόμενος στο πότε θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Οκτώβριο, οπότε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κοινοποιούν στις Βρυξέλλες, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τους και σημείωσε ότι όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές. Τόνισε, ακόμη, ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δημιουργείται επισφάλεια κινδύνου στους ελληνικούς τίτλους.



Συμβούλιο ΕCOFIN

Το Συμβούλιο καλωσορίζει τη σειρά δράσεων που ανέλαβε η Ελληνική κυβέρνηση για την αναμόρφωση του εθνικού στατιστικού συστήματος , την ανεξαρτητοποίηση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή και κοινοποίηση των στατιστικών στοιχείων, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο, το Συμβούλιο αναφέρει ότι όλα τα ζητήματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και τα οποία αναδείχτηκαν στη πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ποιότητα και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα και με επείγοντα χαρακτήρα καθώς , όπως επισημαίνεται, πρόκειται για ένα θέμα θεμελιώδους σημασίας στη διαδικασία της εποπτείας της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ και την οικονομική και νομισματική ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο καλεί επισταμένως την Ελλάδα να δράσει άμεσα ώστε τα ζητήματα μεθοδολογίας και τεχνικών διαδικασιών που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί να αποτελέσουν αντικείμενο προσεκτικής ανάλυσης. Ακόμη, το Συμβούλιο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις ελλείψεις του διοικητικού μηχανισμού της στατιστικής υπηρεσίας προωθώντας «διαφανείς διαδικασίες μεταξύ των εμπλεκομένων θεσμικών οργάνων». Επίσης, το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε το ελληνικό στατιστικό σύστημα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΕΕ και να θεσπίσει έως το Φεβρουάριο του 2010 ένα πρόγραμμα δράσης που θα έχει ως στόχο να καλύψει τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί για τη συλλογή, επεξεργασία και κοινοποίηση των στατιστικών στοιχείων. Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο θα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης σε αυτό το θέμα και πως θα το επανεξετάσει στην επόμενη σύνοδό του τον Φεβρουάριο.

Εξάλλου, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ΕCOFIN ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συζήτηση που διεξήχθη για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και σημείωσε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τα συμπεράσματα για την Ελλάδα που ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το Συμβούλιο.

Ακόμη, ο αρμόδιος επίτροπος επεσήμανε ότι στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας θα ληφθούν αποφάσεις για το σχέδιο δράσης για κάθε σημείο που αναγνωρίστηκε ως προβληματικό σχετικά με τη συλλογή και διαχείριση των ελληνικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, 14 σημεία έχουν αναγνωριστεί ως αδύναμα από την Επιτροπή (και το Συμβούλιο) και χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων, ανέφερε ο επίτροπος και εξέφρασε την ελπίδα οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στο επόμενο ECOFIN. «Δεν αποκλείω στο εν λόγω σχέδιο δράσης να υπάρχουν και προτάσεις για μεταρρύθμιση και άλλων οργάνων, εκτός της στατιστικής υπηρεσίας, τα οποία σχετίζονται με τη διαχείριση και παρουσίαση των σχετικών δεδομένων», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος.

Κληθείς να δώσει ένα παράδειγμα σχετικά με τις δυνατότητες που θα διαθέτει η Eurostat σε περίπτωση που της αποδοθούν περισσότερες ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως θα ζητήσει η Επιτροπή, ο Χ. Αλμούνια αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας και την υποβολή των αναθεωρημένων στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι εάν η Eurostat διέθετε μεγαλύτερες ελεγκτικές αρμοδιότητες, θα μπορούσε να έχει ελέγξει τα νέα στοιχεία που υποβλήθηκαν, τα οποία αναθεωρούσαν στοιχεία που είχαν κατατεθεί μόλις 90 μέρες νωρίτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Με τις ενισχυμένες ελεγκτικές δυνατότητες, η Eurostat θα είναι σε θέση να ελέγχει, εάν υπάρχουν αμφιβολίες για τα στοιχεία των δημοσίων δαπανών που λαμβάνει, ανατρέχοντας στις πηγές των στοιχείων που υποβάλλονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες ευτυχώς δεν είναι πολλές, όταν έχουμε βάσιμες αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων, θα μπορούμε να τα ελέγξουμε», εξήγησε ο Χ. Αλμούνια.

Σε ερώτηση για πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κατάστασης σε άλλες χώρες, ο Επίτροπος απάντησε ότι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί περιορίστηκαν στη συζήτηση περί των στατιστικών στοιχείων και συμπλήρωσε ότι τον επόμενο μήνα θα συζητηθούν οι συστάσεις για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας και την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου σταθερότητας.

Τέλος, ο Χ. Αλμούνια παραδέχθηκε ότι λόγω της ελληνικής κατάστασης υπάρχει «νευρικότητα στις αγορές», η οποία επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η «Η μοίρα μιας χώρας στη νομισματική ένωση, είναι η μοίρα και των υπολοίπων χωρών».


Πηγή: www.athina984.gr


Τους βασικούς στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το περίγραμμα των αλλαγών που σχεδιάζονται στην ελληνική οικονομία, παρουσίασαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη

Η μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012, είναι ο βασικός στόχος του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή και στις 15 Ιανουαρίου θα αποσταλεί στην Κομισιόν.

Ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση της οικονομίας, καθώς το 2009 συρρικνώθηκε κατά 1,2%, έναντι ανάπτυξης 2% το 2008.

Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 1,5% (έναντι αύξησης 2,3% το 2008), οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 20%, οι εξαγωγές κατά 16% και οι εισαγωγές κατά 25% περίπου.

«Στόχος για το 2010 είναι να υπάρξει μία σταθεροποίηση στο -0,3%, με προοπτική το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης να ανέλθει στο 1,9% και να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 2,5% το 2013» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι κύριοι στόχοι είναι: «η δημοσιονομική προσαρμογή με μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων που μειώνουν τη σπατάλη και αυξάνουν δίκαια τα δημόσια έσοδα, η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών εταιρών στην Ελλάδα».

Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται η μείωση κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, 3,1% το 2011 και 2,8% το 2012, ώστε στο τέλος του 2012 να έχει υποχωρήσει στο 2,8% του ΑΕΠ, από 12,7% το 2009. Περαιτέρω, το 2013 εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ.

Για το 2010, τα μέτρα είναι «ποσοτικοποιημένα», όπως άλλωστε ζήτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η μείωση 4% στο δημόσιο έλλειμμα αντιστοιχεί σε περικοπές δαπανών ή πρόσθετα έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ. Συνολικά, στην τριετία η προσαρμογή ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, φέτος αναμένεται να ανέλθει στο 120% του ΑΕΠ, ενώ θα μείνει σταθερό στο 120,6% το 2011 και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2012, ώστε το 2013 να έχει μειωθεί στο 113,4% του ΑΕΠ.

Επίσης, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπεται μείωση των δαπανών του δημοσίου (10% κατά μέσο όρο) και αύξηση των εσόδων, ενώ ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (από το 2011 για τα εισοδήματα του 2010).

Στα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την ενιαία φορολογική κλίμακα, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

Μέσα στην επόμενη τριετία αναμένονται έσοδα ύψους 2,3% του ΑΕΠ από τις αποκρατικοποιήσεις και 2,8 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των τραπεζών.

Η αναστολή των προσλήψεων το 2010 (εκτός από Παιδεία, Υγεία και Σώματα Ασφαλείας), η μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, και η μείωση δαπανών για προμήθειες νοσοκομείων είναι ορισμένα ακόμα από τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των εσόδων.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, αναφέρθηκε στους αναπτυξιακούς στόχους της επόμενης τριετίας δίνοντας έμφαση στην αναθέρμανση της αγοράς και στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, την πράσινη ανάπτυξη.

Η Λ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα επιτευχθούν με πολιτικές, που θα κινούνται σε πέντε άξονες:

- Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων

- συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων,

- ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων,

- προώθηση της εξωστρέφειας της οικονομίας και των εξαγωγών

- ενίσχυση του ανταγωνισμού και της εποπτείας στην αγορά.

Η Λ. Κατσέλη είπε, τέλος, ότι έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του σχεδίου για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.