Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

15ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - Αυλαία απόψε με "Obsession - Un chien A / Εμμονή - Ένας σκύλος Α" του Saburo Teshigawara!



Ανοίγει αυλαία απόψε για το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το τελευταίο έργο του Ιάπωνα δημιουργού Saburo Teshigawara, "Obsession - Un chien A / Εμμονή - Ένας σκύλος Α"............


Στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας απόψε, όπως και αύριο, στις 10 το βράδυ.

Διάρκεια: 60'

Χορογραφία, Σχεδιασμός φωτισμών, σκηνικού και κοστουμιών: Saburo Teshigawara
Ερμηνεύουν: Rihoko Sato, Saburo Teshigawara
Μουσική επιμέλεια: Saburo Teshigawara
Τεχνικός συντονισμός, φωτισμοί: Sergio Pessanha
Ήχος: Tim Wright
Διευθυντής σκηνής: Markus Both
Εκτέλεση κοστουμιών: Nana Koetting
Οργάνωση παραγωγής και περιοδείας: Epidemic (Richard Castelli, Rossana Di Vincenzo, Florence Berthaud, Pierre Laly)
Παραγωγή: KARAS

Ο Saburo Teshigawara (Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα) κατάγεται από το Τόκιο. Σπούδασε εικαστικές τέχνες και κλασικό χορό. Άρχισε να χορογραφεί στα 28 του. Το 1985, μαζί με τη χορεύτρια και μουσικό Kei Miyata (Κέι Μιγιάτα), ίδρυσε την ομάδα Karas, που στα ιαπωνικά σημαίνει «κοράκι», και πήρε την πρώτη του διεθνή διάκριση στο διαγωνισμό του Μπανιολέ το 1986. Ο Τεσιγκαουάρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους χορογράφους που αναμόρφωσαν την εικόνα του χορού στη σύγχρονη Ιαπωνία, αρθρώνοντας μια προσωπική εκφραστική γλώσσα. Συγκλονιστικός ερμηνευτής ο ίδιος, συλλαμβάνει τα έργα του ως όλον, σχεδιάζοντας τους φωτισμούς, τα σκηνικά, τα κοστούμια και επιλέγοντας τη μουσική. Στις παραστάσεις του κατασκευάζει ένα συνολικό καλλιτεχνικό σύμπαν, μέσα στο οποίο καταφέρνει να εκφράσει τα πιο βαθιά συναισθήματα και τις πιο αφηρημένες έννοιες. Μια από τις βασικές ιδέες που διατρέχουν το έργο του είναι πως ο χρόνος δεν υπάρχει παρά μόνο μέσα από την ανθρώπινη κίνηση.
Η νέα παραγωγή που θα παρουσιάσει στην Καλαμάτα είναι ένα ντούο που ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με την εξαιρετική χορεύτρια Rihoko Sato (Ριχόκο Σάτο). Το έργο Obsession - Un chien A έχει ως πηγή έμπνευσης την ταινία Ένας ανδαλουσιανός σκύλος (1929) του Λουίς Μπουνιουέλ, θεμελιώδες έργο του Σουρεαλισμού, της οποίας το σενάριο ο Μπουνιουέλ είχε συνθέσει μαζί με τον Σαλβαδόρ Νταλί.
Ο Τεσιγκαουάρα ανιμετωπίζει την εμμονή ως μια διαρκή πάλη του ανθρώπου να κατακτήσει το άπιαστο «ιδανικό». Σ' αυτή την πάλη, απόδειξη ζωής, διακυβεύονται τα πάντα: έρωτες, τέχνη, δημιουργία... Με αμιγώς θεατρικά μέσα, ο Τεσιγακουάρα αναπαράγει επί σκηνής την ατμόσφαιρα της βωβής ταινίας.


Η ομάδα Karas εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα