Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

Νίκη του ΠΑΣΟΚ και με μεγάλη διαφορά δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις!


Νίκη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγα δύο 24ώρα πριν τις ευρωεκλογές της Κυριακής!!!

Σύμφωνα, δε, με τα ευρήματα των ερευνών υπάρχει μια συνεχιζόμενη τάση αποσυσπείρωσης της Ν.Δ με ενίσχυση του ΛΑΟΣ, κάτι που αν επαληθευτεί και στην κάλπη, θα ΄διευρύνει ακόμη περισσότερη τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ενώ παράλληλα μπορεί να αναδείξει τον ΛΑΟΣ σε 4η πολιτική δύναμη, σε συνάρτηση με την καθίζηση των Οικολόγων-Πράσινων και του ΣΥΡΙΖΑ...

Είναι, πάντως, γεγονός ότι για την 4η, την 5η και την 6η θέση, θα γίνει σκληρή μάχη μεταξύ των τριών κομμάτων και ουδείς μπορεί με σιγουριά να προβλέψει ποιό από αυτά τα κόμματα θα καταλάβει ποιά θέση...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό της συμμετοχής (και αντιστρόφως της αποχής) από την εκλογική διαδικασία της Κυριακής καθώς και το ποσοστό που συνολικά θα συγκεντρώσουν τα λοιπά κόμματα...

Και απ' ότι φαίνεται, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα και εφόσον αυτά επαληθευτούν και στην κάλπη, αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις από την Δευτέρα, αφού θεωρείται, από τους γνωρίζοντες τα πολιτικά πράγματα, σχεδόν δεδομένο ότι μετά τη βαριά ήττα, στο Κυβερνών κόμμα θα ξεσπάσει νέο κύμα εσωστρέφειας, τριβών, αναταράξεων και αντιδράσεων που μπορεί να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει!!!

Πολλοί, δε, θεωρούν πως για τον καταποντισμό της Ν.Δ., που φαίνεται πως πλησιάζει, βαριά ευθύνη, αν όχι και κύρια και αποκλειστική, φέρει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής με το περιβάλλον τους και τους αυλικούς του...

Και προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, χαμηλοφώνως, προς το παρόν, κάνουν λόγο για ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο, ακόμη και με παραίτηση, για να δρομολογηθούν εξελίξεις και διαδικασίες διαδοχής, κλείνοντας οριστικά έναν κύκλο και ανοίγοντας έναν νέο, για το κόμμα, με άλλα πρόσωπα, σύγχρονες αντιλήψεις, διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, διαφορετικής οργανωτική δομή κ.α. ξεπερνώντας και ξεφεύγοντας από κομματικά "κατεστημένα", ισόβιους παράγοντες, γηρασμένα στελέχη...


Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογική νίκη της Κυριακής εδραιώνεται η Προεδρία και η Κυριαρχία του Γιώργου Παπανδρέου στο "όλον ΠΑΣΟΚ" και ουδείς θα μπορεί να ψελλίσει το παραμικρό για τον ίδιο, την νέα ηγετικής ομάδα του Κινήματος και τις επιλογές τους!!!

Και ασφαλώς, με τον "αέρα" της μεγάλης νίκης, θα "φορτσάρει" ακόμη περισσότερο για την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές...

Μετά από αυτή την "εισαγωγή",

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ.................

Η δημοσκόπηση της VPRC για την «Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα», που έγινε κι αυτή το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου, καταγράφει σημαντική αύξηση της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Η εικόνα που προκύπτει από τους εκλογικούς συσχετισμούς φέρνει το ΠΑΣΟΚ στο 38% και τη ΝΔ στο 32%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 5,5% και ο ΛΑΟΣ με 5%.

Η τελευταία δημοσκόπηση και η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή δείχνει ότι η κάλπη επιφυλάσσει εκλογικές εκπλήξεις.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας διευρύνεται στο 5,5% ενώ η μάχη για τη τρίτη θέση προμηνύεται σκληρή.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό 38% και η ΝΔ 32,5%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 7% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,5%. Ο ΛΑ.Ο.Σ λαμβάνει 4,5%.

Ποσοστό 5,5% λαμβάνουν τα λοιπά κόμματα.


Η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 36,1%, τη ΝΔ με 31,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,0%, ο ΛΑΟΣ με 6,3%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,4%.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 30,3%, ΝΔ 26,2%, ΚΚΕ 7,4%, ΛΑΟΣ 6,7%, Οικολόγοι Πράσινοι 6,7% και ΣΥΡΙΖΑ 5,8%.

Άνοιγμα της ψαλίδας στο 4,2% υπέρ του ΠΑΣΟΚ από 3,8% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της MARC, για λογαριασμό του ALPHA λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων.
Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 27,4%, το ΠΑΣΟΚ 31,6%, 7,5% το ΚΚΕ, 4% ο ΣΥΝ, 4,1% ο ΛΑΟΣ και 5,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Η ΝΔ παρουσιάζει την χαμηλότερη συσπείρωση των τελευταίων ετών στις 63,6%. Στο ΠΑΣΟΚ φθάνει στο 72,5%.
Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την πολιτική αντιπαράθεση.
Το 76,7% των ψηφοφόρων δηλώνουν πως θα ψηφίσουν, δηλαδή περίπου 6,5 εκ πολίτες.


Στο 3,9% ανάγει τη διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Ant1. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 27,1%, η ΝΔ 23,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 6,2%, το ΚΚΕ 6,1% ο ΛΑΟΣ 4,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%.

Προβάδισμα 34,6% στο ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το Alter, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 29,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,1%, ο ΛΑΟΣ με 4,9% ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4,8%.

Αναφορικά με το ποσοστό των ερωτώμενων που θα προσέλθουν στις ευρωκάλπες την Κυριακή, το 75,7% απαντά θετικά, ενώ το ποσοστό της αποχής είναι στο 15,6%.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου για τον «Ελεύθερο Τύπο» και συμπεριλαμβάνει τις πολιτικές εξελίξεις ως την Πέμπτη, στο σύνολο των ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,1% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 26%.
Σε εκείνους όμως που δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα πάνε να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ φτάνει το 33,7%, η Ν.Δ. ακολουθεί με 30,1%, το ΚΚΕ με 7,7%, ο ΛΑΟΣ με 6,4%, οι Πράσινοι με 5,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.
Σε σύγκριση με την έρευνα της ίδιας εταιρίας την προηγούμενη Κυριακή, αυτό σημαίνει άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα από τις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες στις 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό συμβαίνει επειδή η συσπείρωση της Ν.Δ. υποχωρεί κατά 1% στο 66,8% ενώ εκείνη του ΠΑΣΟΚ αυξάνεται κατά 2,2% στο 77%.