Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Δημήτρης Κουσελάς: Προκαλούν τους ελαιοπαραγωγούς οι δήθεν αποζημιώσεις...


Αναφερόμενος στις πενιχρές αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας από το «πακέτο Χατζηγάκη», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, οι επισημάνσεις και οι καταγγελίες μας για τον εμπαιγμό των ελαιοπαραγωγών επαληθεύτηκαν. Επανειλημμένα είχαμε δηλώσει ότι το πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ είναι ένας επικοινωνιακός ελιγμός της Κυβέρνησης, για να πιστέψουν οι άλλες κοινωνικές ομάδες ότι οι αγρότες παίρνουν πράγματι αυτό το ποσό και μάλιστα επιπλέον από τα ήδη οφειλόμενα, κι ας πρόκειται για το ίδιο πακέτο που είχε ήδη εξαγγείλει ο προκάτοχός του κ. Κοντός.

Τελικά αποδείχθηκε ότι................


σκοπός του πακέτου δεν ήταν να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της υπαίθρου, αλλά κυρίως να κατευνάσει συγκεκριμένες, «προνομιακές» για την Κυβέρνηση, αγροτικές περιοχές και παράγοντες. Δεν είναι τυχαίο, λ.χ, ότι για το βαμβάκι δόθηκαν 45 ευρώ και για τα σιτηρά 10-11 ευρώ ανά στρέμμα. Με άλλα λόγια, όποιος φώναξε και πίεσε περισσότερο, πήρε και τη μερίδα του λέοντος. ‘Ετσι εξηγείται γιατί στο «πακέτο» Χατζηγάκη δεν συμπεριλήφθηκαν η κορινθιακή σταφίδα, τα σύκα και η κτηνοτροφία.
Ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Μεσσηνίας, αδικούνται διπλά. Αφ’ ενός η αποζημίωση που τους δίνεται (9 ευρώ ανά στρέμμα) είναι εξευτελιστική, πολύ χαμηλότερη από τη χορηγούμενη στους ελαιοπαραγωγούς του Ηρακλείου, της Λέσβου, της Χίου και της Ηλείας και ακόμα χαμηλότερη από τα ποσά που δόθηκαν για τα σιτηρά, τον καπνό και το βαμβάκι. Αφ’ ετέρου, όσοι επλήγησαν από τον παγετό στις 18-02-2008 (Δήμος Αυλώνα, Δωρίου, Κοπανακίου, Χώρας, περιοχή Μάνης) και φέτος δεν έβγαλαν ούτε γραμμάριο λάδι, αν γινόταν κανονικά η προβλεπόμενη εξατομίκευση από τον ΕΛΓΑ, θα έπαιρναν πολλαπλάσια αποζημίωση.

Είναι πρόκληση και εμπαιγμός για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, οι χθεσινές βαρύγδουπες εξαγγελίες της Κυβέρνησης να μεταφράζονται, σήμερα, σε μια πενιχρή αποζημίωση. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πως το ψέμα και τα επικοινωνιακά τερτίπια της Κυβέρνησης έχουν «κοντά ποδάρια» και μάλιστα σε μια εποχή που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων κατρακυλούν και το εισόδημα των παραγωγών συρρικνώνεται. Αυτό οι αγρότες το ξέρουν και στην επερχόμενες εκλογές θα ξεπληρώσουν το … «ενδιαφέρον» της Κυβέρνησης με το ανάλογο νόμισμα. »