Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Υπεγράφη η σύμβαση για το Φιλιατρινό Φράγμα.


Υπογραφή της σύμβασης του έργου της Κατασκευής Φράγματος στη λεκάνη Φιλιατρινού του Νομού Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 35.300.000 ευρώ, έγινε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων................

Ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με γοργούς ρυθμούς εκτελεί το μεγάλο πρόγραμμα της τέταρτης προγραμματικής περιόδου που ακούει στο όνομα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».

Ήδη έχει ξεκινήσει μια σειρά μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων σε τρεις μεγάλες περιοχές της χώρας στην Πελοπόννησο στη Στερεά Ελλάδα και στη Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί γύρω στα επτά μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Είμαι στην ευχάριστη θέση ν’ αναγγείλω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τώρα υπέγραψε το όγδοο μεγάλο έργο στην περιοχή της Μεσσηνίας. Πρόκειται για την κατασκευή φράγματος στη λεκάνη του «Φιλιατρινού» προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει να σας πω ότι στην περιοχή «Μιναγιώτικο» θα προωθηθεί η οριστική μελέτη της τάξεως του 2,4 εκατ. ευρώ περίπου πάλι στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Με το πρόγραμμα αυτό της ταχείας προωθήσεως των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης θέλει να επιτύχει τους εξής στόχους :

Πρώτον, επειδή πρόβλημα της γεωργίας είναι πρόβλημα νερού προωθεί τάχιστα και εντός των επόμενων ημερών θα αναγγείλω και άλλα μέτρα που αφορούν την αποταμίευση νερού σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεύτερον, προσπαθεί με αυτό τον τρόπο ν’ αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της περιφέρειας.

Και τρίτον, κάτι που αποτελεί και εξαγγελία του προέδρου μας και πρωθυπουργού της χώρας κ. Κώστα Καραμανλή, είναι η πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να προωθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη της υπαίθρου. Έτσι και το καλούμενο σχέδιο «Μπαλτατζής» κατά 80 και πλέον της εκατό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά μεγάλα και μικρότερα έργα αλλά και την κοινωνική ομάδα των αγροτών που αφορούν την περιφέρεια και την ύπαιθρο. Η ύπαιθρος για μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Θα ήθελα πάνω σ’ αυτό το έργο και σ’ αυτό το σημείο να δώσω το λόγο στους συναδέλφους του νομού Μεσσηνίας οι οποίοι έχουν καλύτερη και ακριβέστερη γνώση».

Η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σοφία Καλαντζάκου δήλωσε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν, κύριε υπουργέ, είναι για μας μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε εδώ σήμερα ως Μεσσήνιοι και εκπρόσωποι του Νομού Μεσσηνίας διότι η Κυβέρνηση πραγματικά προχωρά στην υλοποίηση, στην κατασκευή του Φιλιατρινού Φράγματος που είναι έργο πνοής για τη Μεσσηνία.

Ένα έργο το οποίο προσπαθούσαμε να το αποκτήσουμε τόσα πολλά χρόνια και αυτή την ώρα η Κυβέρνηση προχωρά στη δημοπράτηση του έργου και την κατασκευή του.

Συμφωνώ μαζί σας ότι το θέμα του νερού είναι το υπ’ αριθμόν ένα για την ύπαιθρο, για την ελληνική γεωργία. Να τονίσω επίσης ότι η περιοχή της Τριφυλίας και συγκεκριμένα αυτή η περιοχή είναι μια περιοχή που έχει τις δυναμικότερες καλλιέργειες του Νομού Μεσσηνίας και πραγματικά θα δώσει τεράστιες προοπτικές στις καλλιέργειες, στους αγρότες, στη περιοχή.

Έχουμε πολλούς νέους αγρότες, πολλά σχέδια βελτίωσης που εγκρίνονται στην περιοχή και θεωρώ ότι είναι κομβικό. Επίσης αυτό που είπατε, η οριστική μελέτη του Μιναγιώτικου Φράγματος είναι το άλλο πολύ μεγάλο έργο, μια διεκδίκηση επίσης χρόνων, ένα αίτημα επίσης του Νομού μας και μαζί με το Φιλιατρινό Φράγμα, αυτά τα δύο μαζί είναι κομβικά έργα για την ύπαιθρο και για τη Μεσσηνία».

Ο βουλευτής ΝΔ Μεσσηνίας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω το σημερινό Υπουργό Γεωργίας αλλά και τον προηγούμενο, τον κύριο Χατζηγάκη αλλά και τον κύριο Κοντό, γιατί χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τους και χάρη στην πολιτική τους βούληση βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να είμαστε όλοι εδώ για να πέσουν οι υπογραφές για τη δημιουργία αυτού του μεγάλου Φράγματος που θα βοηθήσει τα μέγιστα την αγροτική μας οικονομία στο Νομό.

Τους συγχαίρω θερμά και να γνωρίζουν ότι με αυτό το έργο ο Φιλιατρινός κάμπος, μια περιοχή που έχει τεράστιο πρόβλημα και μια περιοχή που έχει τις πιο δυναμικές καλλιέργειες, λύνει σε βάθος χρόνου και για πολλές δεκαετίες το μεγάλο πρόβλημα.

Επίσης να ευχαριστήσω και για το 2ο έργο που ο Υπουργός σήμερα μας υποσχέθηκε, ότι θα ξεκινήσουν μελέτες για το Μιναγιώτικο. Είναι έργα που για ένα Νομό που είναι κατά κύριο λόγο αγροτικός Νομός θα τον βοηθήσουν πάρα πολύ και ανεβάσουν και θα στηρίξουν το αγροτικό μας εισόδημα.

Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο να προχωρήσει γρήγορα και να κάνει ένα καλό και σύγχρονο έργο. Ευχαριστούμε».



Ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς σήμερα όπου μπαίνουν οι υπογραφές συμβασιοποίησης ενός μεγάλου εγγειοβελτιωτικού έργου για την Ελλάδα μας, ενός μεγάλου έργου για την Μεσσηνία.

Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στον τόπο μας και από άποψη ουσίας και στήριξης της παραγωγής αλλά και από την άποψη του χρηματοδοτικού του έργου και θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση τον Υπουργό κ. Σωτ. Χατζηγάκη αλλά και τον προηγούμενο Υπουργό τον κ. Αλ. Κοντό για την ταχεία ένταξη και δημοπράτηση του έργου για να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή με μεγάλη χαρά εδώ για να μπουν οι υπογραφές για την έναρξη υλοποίησης αυτού του έργου το οποίο θα τροφοδοτήσει με υδατικούς πόρους τον Φιλιαρτινό κάμπο.

Ένα κάμπο ο οποίος βρίσκεται στην πρωτοπορία της αγροτικής παραγωγής, τολμώ να πω ότι κάνει την πιο σύγχρονη γεωργική παραγωγή στην Ελλάδα, με την υποστήριξη η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και επίσης να ευχαριστήσω τον Υπουργό τον κ. Σωτήρη Χατζηγάκη διότι σήμερα και με την εισήγηση της υπηρεσίας αλλά και με την προεργασία που έχουμε κάνει όλοι εμείς ως τοπική κοινωνία, υιοθέτησε και την οριστική μελέτη του Μιναγιώτικου Φράγματος».

Ο Δήμαρχος Φιλιατρών, κ. Άλκης Ξύγκας δήλωσε τα εξής:

«Εγώ θα μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των αγροτών γι αυτή τη στιγμή που την περίμεναν πολλά χρόνια τώρα, θα ευχαριστήσω με τη σειρά μου την Κυβέρνηση και τον Υπουργό και πραγματικά θα πω γι’ άλλη μια φορά ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για τον τόπο γιατί ετούτο το έργο θα φτιάξει πολλούς νέους ανθρώπους που θα μείνουν στη γη τους, που θα μείνουν στον τόπο τους και θα έχουν δουλειά για τα επόμενα χρόνια».

Ο εκπρόσωπος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ. Πέτρος Σουρέλης δήλωσε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά σήμερα και για μας που υπογράφουμε ένα τόσο σημαντικό έργο για τον τόπο. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος κι εγώ γιατί κατάγομαι από την περιοχή αυτή. Είναι σίγουρο ότι θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες του Υπουργείου, θα φανούμε αντάξιοι στην επιλογή που έγινε, θεωρούμε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε και να αναβαθμιστεί ο τόπος αλλά και να προσφέρουμε κοινωνικά κι εμείς στο κομμάτι που μας αναλογεί».