Κοινή Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα παραχώρησαν σήμερα οι επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ για τις Ευρωεκλογές...................
Τη σημασία που δίνει η ΝΔ στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, υπογράμμισε η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Μαριέττα Γιαννάκου, σε συνέντευξη μαζί με τους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων και των άλλων κομμάτων, σημειώνοντας ότι όσο περισσότερους ευρωβουλευτές εκλέξει η ΝΔ τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή της χώρας στην Ευρώπη.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, η κα Γιαννάκου τόνισε ότι δύναμη της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την αναμέτρηση των ευρωεκλογών.
Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι έχει τεράστια σημασία να εκλέξει η ΝΔ όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, καθώς «θα μπορέσουμε έτσι να υποστηρίξουμε με καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα στην ΕΕ και να αναλάβουμε περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», τόνισε η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου.
Επίσης, ευχήθηκε η διεθνής οικονομική κρίση να μην αποτελέσει λόγο αποχώρησης περισσότερων ομάδων από το ΕΛΚ ή ενίσχυσης του εθνοκεντρισμού.
Έστειλε ακόμη μήνυμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες χαρακτηρίζοντας «υποχρέωση» των πολιτικών δυνάμεων να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους προς αυτή την κατεύθυνση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εύρος της αποχής, όπως καταγράφεται στις έρευνες κοινής γνώμης, η Μαριέττα Γιαννάκου μίλησε για «πρόβλημα» αλλά, όπως είπε, στην Ελλάδα, θα έχουμε το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Σχολίασε δε ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση, ενώ η κατάσταση έχει επηρεαστεί από το εσωτερικό πολιτικό κλίμα. Εξήγησε, δηλαδή, πως οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι. «Η πολιτική δεν έχει μαγικό ραβδί» είπε και πρόσθεσε ότι «πολλές σημαντικές πολιτικές αποδίδουν καρπούς μακροπρόθεσμα». «Υπέρ της αποχής επιδρούν και τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για τα ευρωπαϊκά θέματα. Τα δυσάρεστα τα αποδίδουν πάντα στις Βρυξέλλες και τα ευχάριστα στο εσωτερικό», συμπλήρωσε η κυρία Γιαννάκου. Κατέδειξε όμως τον σημαίνοντα ρόλο της ΕΕ στο μέλλον των κρατών - μέλων, αναφέροντας ότι η Ελλάδα «νίκησε τη φτώχεια και την ανασφάλεια χάρη στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ερώτηση αν οι πολιτικές ομάδες στηρίζουν τον πρόεδρο της ΕΕ, με αφορμή σχετική συνέντευξη του Κ.Σημίτη, η κα Γιαννάκου είπε πως ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπεσε στη χειρότερη συγκυρία με την οικονομική κρίση και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, έκανε όμως καλή δουλειά και η ΝΔ τον στηρίζει.
Πρόσθεσε πως του ασκείται κριτική για λόγους πολιτικούς και το θέμα δεν είναι ποιόν υποστηρίζει ο κ. Σημίτης αλλά ποιόν υποστηρίζουν οι πολιτικές ομάδες και σημείωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μας λέει ποιόν υποστηρίζει. Τόνισε πως οι διαφορές των ομάδων δεν φαίνονται από το αν υποστηρίζουν ή όχι τον κ. Μπαρόζο. «Υπάρχουν πλέον πολλές ομοιότητες. Στην Ευρώπη μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ η λέξη σοσιαλισμός έχει ιστορική μόνο σημασία. Αντίστοιχα δεν υπάρχει πλέον και η έννοια της κλασικής δεξιάς». Πρόσθεσε δε λέγοντας ότι «εμείς είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, δεν ενοχοποιούμε τους άλλους για τις απόψεις τους».
Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι Ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από τρία διακυβεύματα. Το πρώτο αφορά το είδος της απάντησης που θα δοθεί στην οικονομική κρίση. «Χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνική Ευρώπη», ανέφερε. Ως δεύτερο διακύβευμα των εκλογών χαρακτήρισε την πορεία που θα πάρει η χώρα. «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία και αυτή η αλλαγή να προετοιμαστεί από τις ευρωεκλογές», είπε. Το τρίτο διακύβευμα, είναι η συμμετοχή στις εκλογές, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς συμμετοχή. Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών τονίζοντας: «ελάτε να ψηφίσετε, ό,τι κι αν ψηφίσετε». Χαρακτήρισε, ωστόσο, υποκριτική τη στάση ορισμένων για την αποχή και υπογράμμισε ότι ορισμένοι σπρώχνουν τον κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση γιατί φαίνεται ότι τους βολεύει.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το Σύμφωνο Σταθερότητας, λέγοντας ότι δεν προτείνει την χαλάρωσή του αλλά τη μετεξέλιξή του. «Δεν είναι οι Πλάκες του Μωυσή, πρέπει να αναθεωρηθεί και να μπολιασθεί από την ατζέντα της Λισσαβόνας», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει τον κ. Μπαρόζο αλλά όπως παραδέχτηκε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εναλλακτική υποψηφιότητα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αποκαλύπτει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει μετά τις ευρωεκλογές, διερωτώμενος: «δεν πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης ποίοι θα είναι οι νέοι φόροι;».
Άσκησε επίσης κριτική στην οικονομική πολιτική με την αφορμή της δημοσίευσης των προτάσεων του ΔΝΤ. «Αυτά δεν τα λένε τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ αλλά τα παπαγαλάκια των διεθνών οργανισμών», είπε.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ευάγγελος Κατσιάβας σημείωσε ότι το κύριο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να βγουν αποδυναμωμένες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη προοπτική διεξόδου ο αγώνας του λαού. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, αφού σειρά συνθηκών της έχει παγιώσει το οικονομικό μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Επανέλαβε, παράλληλα, τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση της χώρας από την Ευρώπη και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής έκανε λόγο για την ύπαρξη κοινωνικού ελλείμματος στην ΕΕ και κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι προτάσσουν τους οικονομικούς στόχους έναντι των κοινωνικών. «Η ΕΕ βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι λόγω της οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής κρίσης», ανέφερε και σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει πάρει λάθος δρόμο και πάσχει από δημοκρατικό έλλειμμα. Τόνισε δε ότι οι λαοί αντιμετωπίζονται από την ηγεσία της ΕΕ σαν ανώριμοι καθώς αποφεύγονται τα δημοψηφίσματα.
Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα χαρακτήρισε ιστορική για την Ευρώπη την προσεχή πενταετία, καθώς μέσα σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να αποφασιστεί το νέο οικονομικό μοντέλο διακυβέρνησης. Ανέφερε, μάλιστα ότι τα κράτη οδεύουν σε μια μέση λύση μεταξύ αυτορρύθμισης της αγοράς και κρατικής παρέμβασης. Σημείωσε ότι το σημαντικό για τον ΛΑΟΣ είναι η παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στους τομείς της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης και της μετανάστευσης. Και η κυρία Τζαβέλλα αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας λέγοντας ότι ο ΛΑΟΣ προτείνει τη μετακύλιση των αμυντικών δαπανών της χώρας στην ΕΕ.
"Ανοίγουν" οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες
Πριν από 35 δευτερόλεπτα