Χρήστες του Διαδικτύου, εταιρείες και ειδικοί εύχονται να είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα. Όλοι τους, πάντως, βρίσκονται σε ετοιμότητα (ή προσπαθούν) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φοβερή απειλή: ο Conficker, ένας ιός που «αιχμαλωτίζει» τους υπολογιστές, ετοιμάζεται για μαζική επίθεση αύριο, 1η Απριλίου...............
Από τον περασμένο Νοέμβριο ο Conficker έχει προσβάλει περισσότερους από δέκα εκατομμύρια υπολογιστές, εντοπίζοντας ένα τρωτό σημείο του λειτουργικού συστήματος των Windows. Η πληροφορία ότι οι δημιουργοί του ετοιμάζουν μαζική επίθεση την 1η Απριλίου σήμανε συναγερμό στον κόσμο των υπολογιστών για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Conficker επιτρέπει στους χάκερ που βρίσκονται από πίσω να κάνουν εξ αποστάσεως ό,τι θέλουν στον υπολογιστή- να κατεβάσουν προγράμματα, να στείλουν εκατομμύρια spam (τα ανεπιθύμητα μηνύματα που κατακλύζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), να διαδώσουν και άλλους ιούς. Τεχνικά, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να παγώσει οτιδήποτε κινείται μέσα από τον εικονικό κόσμο στην ιδιωτική ή τη δημόσια σφαίρα. Η απειλή φαντάζει ακόμη πιο τρομακτική από τη στιγμή που ο χρήστης είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στον ιό: μετά τη μόλυνση η επίσκεψη σε ιστοσελίδες που διαθέτουν προγράμματα για την αντιμετώπισή του είναι αδύνατη.
Οι ψύχραιμοι
Πολλοί θυμήθηκαν τους ιούς Sasser και Slammer, που χτύπησαν στις αρχές της χιλιετίας αναγκάζοντας την αεροπορική εταιρεία Delta Αirlines να ακυρώσει πολλές πτήσεις και μερικές τράπεζες να κλείσουν τα ταμεία τους και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Αρκετοί ειδικοί, πάντως, σαφώς πιο ψύχραιμοι, δηλώνουν ότι η αυριανή ημέρα θα έρθει και θα φύγει ήρεμα. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο κατακλυσμιαίο γεγονός στο Διαδίκτυο», σημειώνει ο Ρίτσαρντ Ουάνγκ, στέλεχος της εταιρείας ασφάλειας Sophos. Η άποψή του, την οποία συμμερίζονται και άλλοι συνάδελφοί του, στηρίζεται σε μια υπόθεση οικονομικής φύσης: οι χάκερ δεν ενδιαφέρονται πλέον να προκαλέσουν ζημιές ως μέρος της επίδειξης των ικανοτήτων τους. Αυτό που θέλουν πια είναι να χρησιμοποιούν το ταλέντο τους για να βγάζουν χρήματα. Έχουν μάθει να πωλούν τις υπηρεσίες τους ακριβά και δρουν στη σκιά. Από αυτήν την άποψη, οι δημιουργοί του Conficker θα ήθελαν να «αιχμαλωτίσουν» όσους περισσότερους υπολογιστές μπορούν και να τους προσφέρουν σε αυτόν που θα κάνει την καλύτερη προσφορά για να στείλει spam ή να κλέψει δεδομένα. Αν καταρρεύσει το Διαδίκτυο, όμως, αυτή η αιχμαλωσία δεν θα έχει κανένα νόημα.
250.000 δολάρια αμοιβή για τα «κεφάλια» τους
Ο CΟΝFΙCΚΕR έγινε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας, καθώς η ταχύτατη εξάπλωσή του σε μόλις μερικούς μήνες σήμανε συναγερμό στη Μicrosoft και τις εταιρείες ασφάλειας και ελέγχου συστημάτων πληροφορικής. Η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς προσφέρει μάλιστα 250.000δολάρια ως αμοιβή για τα «κεφάλια» των χάκερ που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του φοβερού ιού. «Περιμένουμε ότι θα γίνει κάτι, αλλά δεν ξέρουμε με τι θα μοιάζει ακριβώς», σημειώνει ο Χοσέ Ναζάρο, μέλος της «Conficker Cabal», μιας ομάδας ειδικών που συστάθηκε για να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη επίθεση. Όπως εξηγεί, οποιαδήποτε μαζική κίνηση του ιού θα δώσει τη δυνατότητα στους ειδικούς της ομάδας να εντοπίσουν τα ίχνη τους και τις προθέσεις τους και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσουν αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι πιο εκτεθειμένοι χρήστες να πάρουν τα μέτρα τους- να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους τις τελευταίες ενημερώσεις των Windows και προγράμματα που διατίθενται δωρεάν στο Διαδίκτυο για την αντιμετώπιση της πρωταπριλιάτικης απειλής.
tanea.gr
Αποσύρει την υποψηφιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Ματ Γκέιτς
Πριν από 11 δευτερόλεπτα