Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Gazprom: Νέο κώλυμα στις σχέσεις με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο...


Την Ουκρανία προειδοποίησε η ρωσική Gazprom για την ολοκλήρωση των σχεδίων εκσυγχρονισμού των αγωγών της χωρίς να συμβουλευθεί τη Μόσχα, λέγοντας, ότι, μία τέτοια κίνηση θα επηρεάσει άμεσα τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση – η οποία παραλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας – να τη βοηθήσει στη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του συστήματος των αγωγών της. Η πρόταση θύμωσε το Κρεμλίνο και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενδέχεται να επανεξετάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. εάν τα συμφέροντα της χώρας του αγνοηθούν...........



Η Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου, είπε αργά χθες, ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στους αγωγούς της Ουκρανίας που περιλαμβάνουν τη Ρωσία θα χρειαστούν την έγκριση της εταιρείας αλλιώς θα θέσουν σε κίνδυνο την παραγωγή αερίου και την αντίστοιχη σε ολόκληρη την Ευρασία.

Ούτε ο Πούτιν ούτε άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν αναφερθεί για αυτό που «δεν τους αρέσει», ωστόσο αναλυτές λένε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ελαττώσει την σπουδαιότητα της Ρωσίας στον τομέα της προμήθειας ενεργείας παγκοσμίως και θα προκαλέσει ενδεχομένως ζημία στα κέρδη της Gazprom.

Οι σχέσεις Μόσχας και Κιέβου για το θέμα του φυσικού αερίου έχουν ενταθεί εξ αιτίας των διαφωνιών σε θέματα τιμών και πληρωμών. Η τελευταία διαμάχη των δύο χωρών εγείρει ανησυχίες για επανάληψη της κρίσης των τριών εβδομάδων που άφησε εκατομμύρια καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη χωρίς θέρμανση μέσα στον χειμώνα.

Η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, προμηθεύει με το 1/4 της παραγωγής της την Ευρώπη. Περίπου 80% αυτής της ποσότητας περνάει μέσα από τους αγωγούς της Ουκρανίας.


naftemporiki.gr