Η έκθεση "από την Αρχαία Ολυμπία στο Πεκίνο" με έργα 29 Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι με εννέα Κινέζους συναδέλφους τους συμμετείχαν στην έκθεση που φιλοξενήθηκε στο ελληνικό σπίτι στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2008, παρουσιάζεται τώρα και στην Αθήνα...........
Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει έργα τέχνης που αντλούν τα θέματα τους από την ειρήνη, την εκεχειρία και τον αθλητισμό.
Την έκθεση, την οποία διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο Μέγαρο Μουσικής από 5 - 12 Μαρτίου, εγκαινίασε η αντιπρόεδρός του και υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Αγγελος Συρίγος.
Στο μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς κάνοντας αναφορά στη "μεγάλη επιτυχία της έκθεσης στο Πεκίνο" τόνισε ότι αυτό καταδεικνύει πως η εκεχειρία δεν είναι ουτοπία αλλά παρακαταθήκη για το μέλλον και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Οι ομιλητές αναφερόμενοι στη σημασία της έκθεσης και της έννοιας της εκεχειρίας που πρεσβεύει, υπογράμμισαν ότι μέσα από την πολιτισμική συνεργασία δύο πανάρχαιων πολιτισμών προήλθε και προβλήθηκε το ευ αγωνίζεσθαι. Γιατί, όπως ειπώθηκε, η εκεχειρία - θεσμός στην αρχαιότητα, σήμερα αποκτά όλο και μεγαλύτερη αποδοχή στη συνείδηση των λαών αφού δεν έρχεται να εξοβελίσει τις διαφορές αλλά να καλλιεργήσει και να εμπεδώσει τη διαφορετικότητα των λαών.
Οι Έλληνες δημιουργοί της έκθεσης στο Πεκίνο είναι όλοι τους καλλιτέχνες εν ζωή εκτός από την Όπυ Ζούνη που έφυγε πρόσφατα και γεννήθηκαν μετά το 1922. Άλλοι έχουν ολοκληρωμένο έργο, ενώ συνεχίζουν πάντα τις αναζητήσεις τους και άλλοι νεώτεροι μας έχουν δώσει χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς τους. Εννοείται ότι όλοι, τόσο οι παλαιότεροι όσο και οι σχετικά νεώτεροι από αυτούς, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, διευρύνουν και πλουτίζουν λιγότερο ή περισσότερο τις διατυπώσεις τους. Στον κατάλογο της έκθεσης παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά - φυσικά δεν θα ήταν δυνατό να περιληφθούν όλοι οι ζωγράφοι με σημαντικά έργα - μόνο μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές προσπάθειες. Ένα από τα κριτήρια επιλογής ήταν να περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση δημιουργοί όλων των τάσεων ή τουλάχιστον των πιο χαρακτηριστικών και γόνιμων κατευθύνσεων. Με αυτούς τους δημιουργούς άλλωστε, μπορει να διαπιστωθεί εύκολα ανάμεσα σε άλλα, και η ένταξη της νεοελληνικής τέχνης στην παγκόσμια σκηνή.
Ονόματα καλλιτεχνών (αλφαβητικά): Άλκης Γκίνης, Δανιήλ Γουναρίδης, Παναγιώτης Γράββαλος, Βαγγέλης Δημητρέας, Αχιλλέας Δρούγκας, Όπυ Ζούνη, Γιώργος Ιωάννου, Σαράντης Καραβούζης, Χρίστος Καράς, Κυριάκος Κατζουράκης, Μιχάλης Κατζουράκης, Τάκης Κατσουλίδης, Απόστολος Κιλεσσόπουλος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κόττης, Ευάγγελος Κουζούνης, Βάσω Κυριάκη, Θόδωρος Μανωλίδης, Κυριάκος Μορταράκος, Χρόνης Μπότσογλου, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Κώστας Πανιάρας, Θόδωρος Πανταλέων, Ρένα Παπασπύρου, Δημήτρης Σεβαστάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Δημήτρης Χιωτόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
O εκθεσιακός χώρος είναι ευγενική παραχώρηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Αρχιτέκτων της έκθεσης είναι η κυρία Σόνια Χαραλαμπίδου, ενώ ο κατάλογος της έκθεσης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Νέος Εκθεσιακός Χώρος
Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009, ώρα 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 6 - 12 Μαρτίου 2009
Ώρες λειτουργίας: 10:00-18:00
Επικοινωνία:
Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Τ: 210 3611 023 F: 210 3611 024
www.olympictruce.org
Πού βρίσκεται στο σώμα μας το «Δόξα Πατρί»;
Πριν από 38 δευτερόλεπτα