Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Στασιμότητα για τα δικαιώματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου...


Πραγματοποιήθηκε χθες, όπως ήταν προγραμματισμένη άλλωστε, η συνάντηση των σπουδαστών του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπό τη συνοδεία του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με τους δύο υφυπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σπύρο Ταλιαδούρο και Ανδρέα Λυκουρέντζο. Αφορμή για τη συνάντηση αυτή αποτέλεσε το αίτημα των φοιτητών για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων της Σχολής με την ένταξή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ...........


Ουδέτερα έως αρνητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά το τέλος της συνάντησης, με το κόλλημα να εντοπίζεται όντως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το πρόβλημα βρίσκεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί και δεν έχει προωθηθεί ακόμα. Οι πτυχιούχοι της Σχολής θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, δικαίωμα συμμετοχής στους επόμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για θέσεις εκπαιδευτικών ωρομίσθιων και αναπληρωτών, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζονται τα μόριά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, βρέθηκε στο πλευρό των φοιτητών - κι εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάσταση που επικρατεί - στη συνάντηση με τους δύο υφυπουργούς, όπως και η πρόεδρος της Σχολής, Αθηνά Ξανθάκη - Καραμάνου.



«Από το 2004 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ένταξης αλλά έμειναν στις υποσχέσεις»

Ανακοίνωση στήριξης για τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εξέδωσε η παράταξη της ΠΑΣΠ του ΤΕΙ Καλαμάτας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των πρώτων για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την ένταξή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Σχετικά με την κατάληψη του Πανεπιστημίου Καλαμάτας από τον Φοιτητικό Σύλλογο εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τον αποκλεισμό τους απ' τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της Κυβέρνησης γιατί από το 2004 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ένταξης, αλλά έμειναν στις υποσχέσεις. Οι φοιτητές μη αντέχοντας τους συνεχιζόμενους "εμπαιγμούς" προέβησαν σε κατάληψη και σε ποίκιλες μορφές κινητοποιήσεων.

Τους καλούμε να συνεχίσουν την κατάληψη στη Σχολή τους εάν δεν κατοχυρωθούν επαγγελματικά, εάν δεν είναι ίσοι με τους άλλους αποφοίτους των ίδιων Σχολών. Τους προτρέπουμε να δράσουν μαζικά και δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους χωρίς παραταξιακές αποχρώσεις. Το σημαντικότερο, ζητούμε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, τους τοπικούς βουλευτές και όλους τους τοπικούς Φορείς να προστατέψουν τα παιδιά και να δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν στο γραφειοκρατικό ζήτημα που κωλυσιεργεί. Το θέμα αυτό αφορά όλη την πόλη της Καλαμάτας, γιατί κάποιος που εισέρχεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα έχει λόγο να έρθει να σπουδάσει στο συγκεκριμένο Τμήμα, αφού δεν θα μπορεί να δώσει εξετάσεις για το Δημόσιο».

Εμείς στηρίζουμε την απόφαση να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θα είμαστε στο πλευρό τους όσο και αν διαρκέσει η επαγγελματική τους αποκατάσταση και να συνεχίζουν να διεκδικούν τα αυτονόητα».


*ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι ένα από τα πανεπιστήμια που φτιάχτηκαν προκειμένου να γίνει πυλώνας της εφαρμογής όλων των αντιδραστικών – αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και με την ανοιχτή συμμετοχή Επιχειρηματιών μέσα στην Διοικούσα Επιτροπή του!

Και όλα αυτά χωρίς καν να είναι εξασφαλισμένη η κρατική χρηματοδότηση αλλά να είναι ένα πανεπιστήμιο εξαρτημένο από την στρόφιγγα του ΕΠΕΑΚ, που δημιουργήθηκε χωρίς καν τα βασικά: καθηγητές, υποδομές, επαγγελματικά δικαιώματα! Η Πανσπουδαστική ήταν η μόνη παράταξη που από την αρχή προειδοποιούσε από την πρώτη στιγμή ότι ΕΠΕΑΕΚ ισούται με λεφτά με οδηγίες χρήσης και ημερομηνία λήξης.

Τα τμήματα του ΠΑ.ΠΕΛ, που εγκαινιάστηκαν με τυμπανοκρουσίες από τον Σημίτη, δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν την λογική: «όπου πόλη και ΑΕΙ, όπου χωριό και ΤΕΙ..» στην οποία πρωτοστάτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πιστά συνέχισε η ΝΔ, ώστε να βρουν ένα τρόπο να συνεχίσει να ζει η επαρχία της Ελλάδας, που η ίδια η πολιτική τους έχει ερημώσει…

Και ήταν όλοι μαζί εν χορώ που χειροκρότησαν τη δημιουργία του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα: η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτάδες τους και οι ντόπιοι εκπρόσωποι τους από τον Νομάρχη(ΝΔ), τον Μαλαπάνη (ΠΑΣΟΚ), τον Πετράκο (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), καθώς είδαν ζεστή πελατεία για τα μαγαζιά και την «ανάπτυξη» της Καλαμάτας και ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ!

Για τις ανάγκες βέβαια των φοιτητών κουβέντα! Ούτε για το αβάσταχτο κόστος σπουδών, για την συνεχόμενη υποβάθμιση του πτυχίου μέσα από τον νόμο πλαίσιο και την οδηγία που εξισώνει τα πτυχία μας με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που στο κλάδο των παιδαγωγικών λειτουργούν κατά εκατοντάδες.

Ενώ η χώρα μας έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και πληθώρα μνημείων ταυτόχρονα οι χιλιάδες αρχαιολόγοι στήνονται στην ουρά της ανεργίας, πηγαινοερχόμενοι απλήρωτοι με μηνιαίες συμβάσεις στο Υπουργείο πολιτισμού και μια πολύ μικρή μειοψηφία στην καλύτερη να πετύχει στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ ως καθηγητής. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα αποτελέσματα όπου σε 18.681 αιτήσεις, συμμετείχαν 15.716 για 480 θέσεις!!!

Αντίθετα οι δυνάμεις του δικομματισμού στο Πανεπιστήμιο, θέλοντας να αποκρύψουν την ουσία του προβλήματος, καλλιεργούν ψευδαισθήσεις στους φοιτητές, λέγοντας ότι κύριο είναι μονό η είσοδο της σχολής στο ΑΣΕΠ ως φιλόλογοι. Ο ΑΣΕΠ δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα ταξικό εμπόδιο, ένα «φιλτράρισμα» για τον απόφοιτο της σχολής. Άλλωστε χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία όπου από δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους δεν διορίζονται παρά μόνο μετρημένοι! Η πιθανότητα να διοριστείς είναι μικρότερη απ’ το να σε χτυπήσει αυτοκίνητο στο δρόμο!

Η στάση των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ- όπου φυσικά για άλλη μια φορά τα «βρήκαν»-αφού στηρίζουν με νύχια και με δόντια αυτή την πολιτική των κομμάτων τους, την πολιτική της υποβάθμισης, της ιδιωτικοποίησης και της ανεργίας συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να καταδείξουν, να καταδικάσουν τους υπεύθυνους μην τυχόν και βγάλει κάποιος φοιτητής συμπεράσματα για την αντιλαϊκή τους πολιτική! Για αυτό κλείνουν την σχολή με κινητοποιήσεις παρωδία και «κρυφό» πρόγραμμα δράσης, γιατί φοβούνται την οργανωμένη αντίδραση των φοιτητών

Αντιπαλεύουμε την πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Βιομηχάνων που μας στερεί τα δικαιώματα μας στην μόρφωση ,στη δουλειά, στη ζωή!

Κόντρα στους ευρωμονόδρομους τους η νεολαία πρέπει να βαδίσει στον δικό της μονόδρομο, του αγώνα!

Απαιτούμε:

Μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία αλλά και γενικότερα για Αρχαιολόγους. Μέχρι τότε να εισαχθεί η σχολή στον ΑΣΕΠ!
Το πτυχίο να αποτελεί την μόνη απόδειξη για δουλεία χωρίς περαιτέρω εξετάσεις και πιστοποιήσεις



με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"