Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Ευτυχώς! Συμφωνία Ε.Ε., Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο...


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών, ώστε να επιτραπεί η επανάληψη της διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.
«Μόσχα και ΕΕ συμφώνησαν απολύτως», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, συνοψίζοντας το περιεχόμενο της χθεσινής συνομιλίας μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και του τσέχου ομολόγου του Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ασκεί από 1ης Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ.
«Ελπίζω ότι τίποτε δεν θα καθυστερήσει αυτό το σχέδιο, ελπίζω ότι όλος ο κόσμος συμφωνεί με τη σύνθεση της αποστολής», πρόσθεσε.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να δεχθεί ευρωπαίους και ουκρανούς παρατηρητές με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα δεχτεί ρώσους παρατηρητές στο έδαφός του, αναφέρει η ρωσική κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της.
Οι παρατηρητές θα έχουν ως αποστολή τον έλεγχο της ανεμπόδιστης ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στις λεπτομέρειες της αποστολής ομάδας παρατηρητών προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των ουκρανικών αγωγών αερίου δεν θα διακοπεί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από ολονύκτιες συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ και με τις ρωσικές και ουκρανικές αρχές να δέχονται από κοινού ευρωπαίους παρατηρητές καθώς και εμπειρογνώμονες από τη γειτονική τους χώρα, πρόσθεσαν αξιωματούχοι.


Τουλάχιστον τρεις ημέρες θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, προς την Ευρώπη, από τη στιγμή που οι παρατηρητές θα μεταβούν σε Ρωσία και Ουκρανία για τον έλεγχο της μεταφοράς του.
Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Φεράν Ταραντέλα.


Σήμερα στις Βρυξέλλες ξεκινά η Σύνοδος της Ομάδας Συντονισμού για το Αέριο, στην οποία μετέχουν εμπειρογνώμονες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Στη συνάντηση θα πάρουν επίσης μέρος εκπρόσωποι από το ρωσικό όμιλο Gazprom και την ουκρανική Naftogaz. Η Ομάδα Συντονισμού θα ενημερωθεί από τα κράτη-μέλη για τα επίπεδα εφοδιασμού τους σε φυσικό αέριο και θα προτείνουν μέτρα για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα, όπως η Βουλγαρία.
Η ΕΕ εισάγει το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, ενώ το 80% του αερίου αυτού διοχετεύεται στα κράτη μέλη μέσω της Ουκρανίας. Η ΕΕ εισάγει το 50% της ενέργειας που καταναλώνει.