Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

G7: Σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης...



Ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων, με σκοπό την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, εξέδωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου συνεδριάζει, η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου G7.


Στο εν λόγω κείμενο τα μέλη της δεσμεύονται να αποτρέψουν την πτώχευση μεγάλων τραπεζικών ομίλων, η οποία, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, θα μπορούσε έχει δραματικές επιπτώσεις στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


«Η G7 συμφώνησε σήμερα ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγουσα και έκτακτη δράση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για λογαριασμό της G7 από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας», επισημαίνουν οι υπουργοί της G7.
Όπως αναφέρεται επίσης στο επίσημο ανακοινωθέν, οι υπουργοί συμφώνησαν «για τη λήψη καθοριστικών μέτρων και τη χρήση όλων των εργαλείων» που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να στηρίξουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τυχόν πτώχευση των οποίων θα προκαλούσε διαδοχικές πτωχεύσεις.
Η G7 δεσμεύεται ακόμη να διοχετεύσει χρήματα στις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτοδύναμα, ενώ τα κράτη μέλη της συμφώνησαν να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα για να απελευθερωθεί η αγορά των ενυπόθηκων δανείων και οι χρηματαγορές, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν μεγάλη πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια».
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν, οι Επτά δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ότι «οι τράπεζες μας θα μπορούν να σηκώνουν κεφάλαια από το δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, για να συνεχίσουν το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».


«Οι Επτά θα ενεργήσουν έτσι ώστε τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματά τους να εγγυώνται τις τραπεζικές καταθέσεις, ώστε οι μικροκαταθέτες να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη για την ασφάλεια στις καταθέσεις τους», επισημαίνουν οι υπουργοί της G7, διευκρινίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να δρομολογηθούν με τρόπο ώστε να προστατεύεται ο φορολογούμενος πολίτης και να μην υπάρχουν εν δυνάμει επιζήμιες συνέπειες σε άλλες χώρες.


Σημειώνεται ότι η σύνοδος της G7 διεξήχθη στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπου ο υπουργός Χένρι Πόλσον είχε υποδεχτεί νωρίτερα τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.



Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters