Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Με ευλάβεια υποδέχθηκε το Τίμιο Ξύλο η Καλαμάτα!


Σεπτή αδεία και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και κατόπιν εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Καλαμάτας υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα και ευλάβεια το απόγευμα της Παρασκευής το μεγαλύτερο τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου από τον Σταυρό του Κυρίου μας, το οποίο φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο της Βέροιας.
Το ιερό κειμήλιο θα φιλοξενηθεί επί εννέα ημέρες, έως και την 1η Νοεμβρίου 2008 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Ξύλου έγινε, παρουσία πλήθους κόσμου και κληρικών καθώς και η λιτάνευση, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, από τις οδούς Νέδοντος και Κολοκοτρώνη μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί το μυστήριο του Ευχελαίου και οι Χαιρετισμοί του Τίμιου Σταυρού. Στις 31 Οκτωβρίου και ημέρα Παρασκευή στις 9:00 μ.μ θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή των Αγίων Αναργύρων και Αγιασμός με το Τίμιο Ξύλο. Τέλος, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Επίσης, καθημερινά θα τελούνται το πρωί στις 7:00 ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 6:00 ο Εσπερινός και η Παράκλησις του Τίμιου και Ζωοποιού Σταυρού.
Το προσκύνημα αυτό του τίμιου ξύλου γίνεται στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 ετών αφότου ο Δήμαρχος Καλαμάτας Πέτρος Μαυρομιχάλης (εγγονός του Πετρόμπεη) κατά το 1859 θεμελίωσε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, που θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2009. Σύμφωνα με έγγραφο της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, ευελπιστούν ότι «η προσκύνησις και η επίκληση της χάριτος του Τιμίου Σταυρού θα ενισχύσει τους ευσεβείς ενορίτες μας, καθώς και όλους τους εν Μεσσηνία ευρισκόμενους Ποντίους και απόγονους των Μικρασιατικών προσφύγων, οι οποίοι δακρύζουν στο άκουσμα και μόνο της Παναγιά Σουμελά». Σημειώνεται δε ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η σκέψη να μεταφερθεί στη Καλαμάτα ο τίμιος σταυρός, μιας και η Καλαμάτα δοκιμάστηκε σκληρά κατά την εορτή του τίμιου σταυρού στις 13 Σεπτεμβρίου 1986. Έτσι λοιπόν μεταφέρεται εδώ στη Καλαμάτα το τίμιο ξύλο ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Καλαματιανούς και τις Καλαματιανές να ευχαριστήσουν τον Θεό για την σωτηρία τους και να τον παρακαλέσουν για την πρόοδο του τόπου μας.








Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ