Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Τίτλοι τέλους για τον "Ι. Βερν"!



Ο "Ιούλιος Βερν", το πρώτο μη επανδρωμένο ρομποτικό διαστημικό όχημα τροφοδοσίας που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA, μεγέθους περίπου ενός φορτηγού, αναμένεται να προχωρήσει στην τελική φάση της αποστολής του, στις 5 Σεπτεμβρίου
οπότε θα αποσυνδεθεί αυτόματα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η αποστολή του διήρκεσε περίπου πέντε μήνες. Ο «Ιούλιος Βερν» μετέφερε στο Σταθμό εμπορεύματα, καύσιμα, νερό και οξυγόνο.
Οι τρεις Ρώσοι αστροναύτες, ένοικοι του Σταθμού, όλο αυτό το διάστημα πηγαινοέρχονταν μεταξύ του Σταθμού και του "Ιουλίου Βερν" μεταφέροντας υλικά, εξοπλισμό, τρόφιμα και νερό, καθώς και απόβλητα.
Επιπλέον, τέσσερις φορές ο "Ιούλιος Βερν" χρησιμοποίησε τις μηχανές του για να βοηθήσει τον βάρους 300 τόνων Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που σταδιακά έχανε ύψος, να επανέλθει στην κανονική του τροχιά, περίπου 355 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Μετά από ταξίδι λίγων εβδομάδων, στις 29 Σεπτεμβρίου, το βάρους 13,5 τόνων "Ιούλιος Βερν" θα τεθεί σε αυτοκαταστροφική τροχιά επανόδου στη Γη, ώσπου να βυθιστεί σε ακατοίκητη περιοχή στον Ειρηνικό ωκεανό.