Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου το πρώτο επιστημονικό συνέδριο για την Αρχαία Μεσσήνη.
Καθηγητές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο συνέδριο και μίλησαν για τις διαφορετικές πτυχές της μοναδικότητας της αρχαίας αυτής πόλης, αλλά και της ιστορίας των Μεσσηνίων από τα χρόνια της αρχαιότητας μέχρι το Βυζάντιο.
Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισε η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στη Νέα Υόρκη.
Στη διάρκεια της ομιλίας της η υφυπουργός τόνισε τα εξής: «Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις πιο σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας. Δε διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές και κατοικίες και ταφικά μνημεία. Διαθέτει και το προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα αλώβητο περιβάλλον. Εκτός από την Ακρόπολη, υπάρχουν τρία κέντρα, το θρησκευτικό, το πολιτικό, το διοικητικό και το εμπορικό. Η Αρχαία Μεσσήνη ήταν μια από τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, πρωτεύουσα της ελεύθερης Μεσσηνίας για επτά ολόκληρους αιώνες. Μετά από πολλή δουλειά που έχει γίνει στον τομέα των ανασκαφών αλλά και της αποκατάστασης των οικοδομημάτων του αρχαιολογικού χώρου με τη συμβολή κονδυλίων από το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ, η Αρχαία Μεσσήνη σήμερα ξαναβρίσκει την αίγλη της, τη μορφή της και είναι έτοιμη να υποδεχθεί καινούργιους επισκέπτες στο πραγματικά παρθένο τοπίο που την περιβάλλει. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που τέσσερις φοιτητές του πανεπιστημίου που θα επιλεγούν με κλήρωση από τους παρευρισκόμενους απόψε θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να φιλοξενηθούν στη Μεσσηνία για μία εβδομάδα, στις ανοιξιάτικες διακοπές που λαμβάνουν χώρα το Μάρτιο. Με την εκδήλωση αυτή ανοίγουμε νέους δρόμους για τη Μεσσηνία στις Ηνωμένες Πολιτείες και χτίζουμε γέφυρες που στηρίζονται στις κοινές αξίες και τα ιδανικά των δύο λαών, που βασίζονται πάντα στις ρίζες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού».
Η κα Καλαντζάκου εξήρε το έργο του καθηγητή κ. Πέτρου Θέμελη, που στη συνέχεια πήρε το λόγο.
Ο κ. Θέμελης ταξίδεψε το ακροατήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης μέσα από μια σειρά φωτογραφιών, που έδειχναν ξεκάθαρα την πορεία των ανασκαφών και της αποκατάστασης.
Π. Θέμελης
Η διάλεξη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, με τίτλο «Αncient Messene – Recent Discoveries”, εστίασε στα νέα δεδομένα που προέκυψαν με τις πρόσφατες ανασκαφές, κυρίως στο χώρο της αγοράς της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου ήλθαν, μεταξύ άλλων, στο φως ένας δωρικός ναός, το θησαυροφυλάκιο της πόλης και πλήθος επιγραφών, με ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Μίλησε επιπλέον για τη μεσσηνιακή αρχιτεκτονική και γλυπτική και την ουσιαστική συμβολή των μεγάλων οικογενειών στην επισκευή των δημόσιων οικοδομημάτων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι κ.κ. Καφαντάρης και Τσιμόγιαννης χάρισαν στον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κ. Μάθιου Σαντιράκο, το δίτομο λεύκωμα «Μεσσηνία – Τόπος – Χρόνος – Άνθρωποι» των εκδόσεων «Μίλητος».
Στο συνέδριο μίλησαν οι καθηγητές Τζόουν Κόνελυ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νίνο Λουράγκι του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Πωλ Καρτλετζ, που κατέχει την έδρα της ελληνικής Βουλής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αλλά και έδρα στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, και Ανδρέας Νανέτι του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.
Τις διαλέξεις παρακολούθησαν μέλη της ομογένειας, πλήθος κόσμου, ακαδημαϊκών και φοιτητών.