Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Αποχωρούν οι γεωργιανές δυνάμεις



Την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της Γεωργίας από την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας.

"Έχουμε αποχωρήσει από όλη την περιοχή της Νότιας Οσετίας σε μία ένδειξη καλής θέλησης και επιθυμία μας είναι να σταματήσει η στρατιωτική αντιπαράθεση", είπε ο Αλεξάντρ Λομάϊα και γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, να μεσολαβήσει ώστε να λάβει το μήνυμα η Ρωσία.

Την αποχώρηση των στρατευμάτων επιβεβαίωσε ανώτατος ρώσο αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας, λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας.

Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι μία μεγάλη φάλαγγα από γεωργιανά στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν στρατιώτες και ρυμουλκούν βαρέα όπλα πυροβολικού, εθεάθη να ταξιδεύει νότια μέσω του χωριού Εργκνέτι, σε υπό γεωργιανό έλεγχο περιοχή
Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν την Κυριακή στις ακτές της Γεωργίας, στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να εμποδίσουν να φθάσουν όπλα στο κράτος του Καυκάσου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Δύση και την Ουκρανία ότι εξοπλίζουν τη Γεωργία.Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το Φόρειν Όφις συνιστά στους βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Γεωργία το συντομότερο δυνατό και να παραμείνουν μόνο εάν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.


Η Γεωργία στο επίκεντρο.

Για νέο status quo στην περιοχή και για προσπάθεια της Γεωργίας να φέρει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τα προβλήματα της χώρας του έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του κέντρου Ασίας – Ευρασίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Παν/μιο, Κων/νος Φίλης. Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και εκτίμησε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει το ενδεχόμενο ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.