Με μία κατανυκτική τελετή και μία νέα έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις να απεμπολήσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια τίμησε σήμερα η Ιαπωνία τα θύματα από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, πριν από 63 χρόνια.
Πάνω από 5.000 παιδιά, επιζώντες, πολίτες και προσκεκλημένοι από οκτώ χώρες -περιλαμβανομένης της Ρωσίας- στο Πάρκο της Ειρήνης, έσκυψαν τα κεφάλια για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 11:02 (05:02, ώρα Ελλάδας), την ώρα που ερρίφθη η ατομική βόμβα.
Περίπου 27.000 από τους συνολικά περίπου 200.000 κατοίκους του Ναγκασάκι πέθαναν από την ατομική έκρηξη, ενώ άλλοι 70.000 κάτοικοι της πόλης πέθαναν από τις συνέπειές της για την υγεία τους, από το 1945 και μετά.
Οι τρεις αρχές της Ιαπωνίας
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια εγκατάλειψης των πυρηνικών όπλων " δήλωσε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίσα Τάουε στη συγκέντρωση, όπου παρευρέθη και ο πρωθυπουργός, Γιασούο Φουκούντα. "Αυτές οι δύο χώρες πρέπει ν’ αρχίσουν ευρεία μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, αντί να συνεχίζουν τις προστριβές, μεταξύ άλλων για την δημιουργία ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη" συνέχισε. Τα πυρηνικά τους οπλοστάσια οφείλουν επίσης να μειώσουν η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα, πρόσθεσε, καλώντας ακόμη για την ταχεία αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου. Το Ναγκασάκι βομβαρδίστηκε από τις ΗΠΑ την 9η Αυγούστου 1945, τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα , όπου επίσης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βρει ακαριαίο θάνατο και ακόμη περισσότεροι αργότερα εξ αιτίας των ασθενειών που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια. Την 15η Αυγούστου η Ιαπωνία συνθηκολόγησε, σηματοδοτώντας το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φουκούντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία πρέπει να εκπληρώσει τον "υπεύθυνο" ρόλο της ως έθνος που προωθεί την ειρήνη. "Δεσμεύομαι να ηγηθώ της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια αποκατάστασης μόνιμης ειρήνης" είπε ο Φουκούντα στην ομιλία του. Ο απολογισμός των θυμάτων από τη βόμβα Fat Man ανανεώνεται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οποία τηρεί αρχείο των θυμάτων των ασθενειών που προκάλεσε η ραδιενέργεια. Εφέτος πρόσθεσε 3.058 ονόματα στον κατάλογο ο συνολικός επίσημος απολογισμός ανήλθε, έτσι, σε 145.984 . Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο δήμαρχος της Χιροσίμα άσκησε σφοδρή κριτική στις χώρες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα, ώστε να προσφερθεί βοήθεια στους επιζώντες που εξακολουθούν να υπομένουν δεινά εξ αιτίας της επίθεσης του 1945. Υπολογίζεται ότι εξακολουθούν να ζουν 243.692 επιζώντες, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Η Ιαπωνία τηρεί τις αυτοεπιβληθείσες "τρεις αρχές" όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, που ορίζουν ότι δεν μπορεί να κατέχει, παράγει ή εισάγει τέτοιου είδους οπλικά συστήματα.
Μαύρη επέτειος
Εξήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (σ.σ. στις 6 Αυγούστου) από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, στη Χιροσίμα, και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Πλατεία της Ειρήνης για να τιμήσει τα χιλιάδες θύματα.
Στις οχτώ και τέταρτο το πρωί, την ώρα που η ατομική βόμβα έπεφτε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945, συγγενείς των θυμάτων, επιζώντες αλλά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος της πόλης Ταντατόσι Ακίμπα κάλεσε τον επόμενο πρόοδο των ΗΠΑ να στηρίξει την ιαπωνική πρόταση για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
*** Ποτέ ξανά!