Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Με έκκληση για τήρηση των δεσμεύσεων στη μάχη κατά του AIDS έληξε η Διάσκεψη του ΟΗΕ!



Με εκκλήσεις προς τις χώρες της G8 να σεβαστούν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους και προς ολόκληρο τον κόσμο να θέσει τέρμα στον στιγματισμό τον οποίο υφίστανται οι οροθετικοί ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 17η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το AIDS στο Μεξικό.
Ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τον αγώνα κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, Μισέλ Καζατσκίν, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί σήμερα «ζωές σώζονται σε μία κλίμακα χωρίς προηγούμενο».



«Στη μάχη κατά του AIDS, δημιουργήσαμε το πιο δυναμικό κίνημα για την υγεία και τη δικαιοσύνη που έχει δει ποτέ ο κόσμος» υπογράμμισε από την Πόλη του Μεξικού.


Επέμεινε, όμως, για την επιτακτική ανάγκη νσ τηρηθούν οι οικονομικές δεσμεύσεις στον αγώνα κατά του AIDS, καθώς 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό και μόνον τρία στα δέκα εκατομμύρια που έχουν ανάγκη λαμβάνουν θεραπεία.


Το 2006 ο ΟΗΕ δεσμεύθηκε στην αρχή «θεραπεία για όλους» για το 2010.


«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για το γεγονός ότι, λιγότερο από δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία που ορίστηκε για πρόσβαση όλων στη θεραπεία, η G8 χορήγησε μόνον λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο των πόρων που είχε υποσχεθεί για το 2010» είπε ο Καζατσκίν.


«Οι χώρες θα πρέπει να πράξουν περισσότερα έτσι ώστε το AIDS και η υγεία να αποτελέσουν οικονομική προτεραιότητα» σημείωσε.


Η 17η Διεθνής Διάσκεψη για το AIDS, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική, συγκέντρωσε στη διάρκεια έξι ημερών περίπου 24.000 αντιπροσώπους από περισσότερες από 190 χώρες.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό