Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Τηλεοπτική αναμέτρηση Μακέιν - Ομπάμα για την ψήφο των χριστιανών



Το πρώτο τους τηλεοπτικό τετ-α-τετ είχαν ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Τζον ΜακΚέιν από τότε που ξεκαθάρισε η εικόνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων. Αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν κοινωνικά και ηθικά θέματα τα οποία εκτιμάται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη χριστιανική ψήφο.
Η «αναμέτρηση», με οικοδεσπότη ένα γνωστό Αμερικανό πάστορα, έγινε στην Καλιφόρνια και είχε δύο σημεία αιχμής: το ζήτημα των αμβλώσεων και το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξή του στο θέμα των αμβλώσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, αλλά σημείωσε ότι ο γάμος πρέπει να νοείται μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας.
Ο ΜακΚέιν από την άλλη τάχθηκε υπέρ μίας πολιτικής «υπέρ της ζωής», σημείωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν «με τη σύλληψη», ενώ εξέφρασε έντονα την υποστήριξή του στη διατήρηση του καθεστώτος του γάμου.
Εξάλλου, το φόρουμ έδωσε στον Ομπάμα την ευκαιρία να απαντήσει εμμέσως και στις φήμες ότι είναι μουσουλμάνος, δίνοντας συχνά μια χριστιανική εξήγηση στις απόψεις του και κάνοντας αναφορές στη Βίβλο.
Οι δύο υποψήφιοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν άλλες τρεις κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις μετά τα συνέδρια των κομμάτων τους.