Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Ειρηνευτικό σχέδιο κομίζει ο Κουσνέρ



Σχέδιο τερματισμού των συγκρούσεων ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία για την περιοχή της νότιας Οσετίας κομίζει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε στο Τμπλίσι με το γεωργιανό πρόεδρο και αναχωρεί για τη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με το ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας θα συναντηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Μιχαήλ Σακασβίλι ότι είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει την ειρήνη."Η ειρήνη πρέπει να αποκατασταθεί και οι πολίτες πρέπει να προστατευτούν, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία και σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Σακασβίλι δέχτηκε σχεδόν όλες τις προτάσεις που του κάναμε" τόνισε ο Κουσνέρ.

Το σχέδιο της Γαλλίας προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των δυνάμεων στις θέσεις που βρίσκονταν πριν τις 6 Αυγούστου, κάποια διεθνή παρουσία στην περιοχή και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σακασβίλι, προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην εγκαταλείψουν τη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την δημοκρατία σε όλο το πρώην σοβιετικό μπλοκ."Αν πέσει η Γεωργία αυτό θα σημάνει και την πτώση της Δύσης στο σύνολο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και παραπέρα", τόνισε ο πρόεδρος της Γεωργίας σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή έκδοση της Wall Street Journal."Είναι δυνατόν η Ρωσία αυτή που επιτίθεται στις γειτονικές της χώρες να θεωρείται εταίρος της Ευρώπης;", κατέληξε.

Στο πεδίο των μαχών, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύχτας ραντάρ στο διεθνές αεροδρόμιο του Τμπιλίσι, προκαλώντας μικρές ζημιές, όπως και την πόλη Γκόρι στην κεντρική Γεωργία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Ιντερφάξ ο ρωσικός στρατός απηύθυνε "τελεσίγραφο" στις γεωργιανές δυνάμεις στην Αμπχαζία να παραδώσουν τα όπλα τους γιατί διαφορετικά θα δεχθούν επίθεση, κάτι που απέρριψε η Γεωργία.