Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Νέες προκλήσεις για την ασφάλεια της Κίνας από τις εκρήξεις στην επαρχία Σιτζιάνγκ



Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί και τέσσερις οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής εναντίον αστυνομικού τμήματος και εμπορικών κέντρων στην πόλη Κούκα στην κινεζική μουσουλμανική επαρχία Σιτζιάνγκ.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μετά τις εκρήξεις ακολούθησαν πυροβολισμοί στην περιοχή, η οποία βρίσκεται 3.000 χλμ μακριά από την καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.
Πιο συγκεκριμένα, πέντε βομβιστές σκοτώθηκαν, ενώ δύο αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βομβιστές πέταξαν εκρηκτική ύλη σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα μέσα από ένα ταξί που οδηγούσαν. Από τις εκρήξεις καταστράφηκαν και δύο περιπολικά.
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο αριθμός των βομβιστών που συμμετείχαν στις επιθέσεις, ανέφερε η αστυνομία.
Τη Δευτέρα, μάλιστα στην ίδια επαρχία, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση κοντά σε αστυνομικό σταθμό, η οποία προκάλεσε το θάνατο 17 αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων 16.
Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν την δραματική αύξηση της βίας στην επαρχία Σιτζιάνγκ, όπου μουσουλμάνοι εξεγείρονται ενάντια στο κινεζικό καθεστώς.

Ολυμπιακές απειλές

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Οργάνωσης του Πεκίνου, Ουάνγκ Ουέι, χαρακτήρισε τις επιθέσεις δουλειά των «τρομοκρατών του Δυτικού Τουρκιστάν» και δήλωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα ανεχόταν τέτοια βία.
«Η αιτία αυτών των επιθέσεων γίνονται για τον χωρισμό της περιοχής από την Κίνα, ανέφερε ο Ουάνγκ, τονίζοντας ότι οι βομβιστές «θέλουν να χρησιμοποιήσουν το γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων για να διευρύνουν την επίδραση των πράξεών τους».
Την Πέμπτη, δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο από το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν, το οποίο απειλεί με επιθέσεις σε λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ομάδα αυτή ζητά ανεξαρτησία για την Σιτζιάνγκ. Η περιοχή αυτή κατοικείται από τους Ουιγούρους Τούρκους, μια μουσουλμανική μειονότητα με μακρά ιστορία για τις τεταμένες της σχέσεις με τους Κινέζους. Οι Ουιγούροι με πληθυσμό περίπου οκτώ εκατομμυρίων διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Κομμουνιστή κυβέρνηση έχει περιορίσει την θρησκεία τους και την κουλτούρα τους.
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουιγούρων, Ντίλξατ Ράξιτ μιλώντας στο BBC τόνισε ότι η Κινεζική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις πρόσφατες επιθέσεις εξαιτίας «των κατασταλτικών πολιτικών της».
«Προκειμένου να σταματήσει η κατάσταση να γίνεται χειρότερη, πιέζω τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση από την πλευρά της στην Κίνα για να σταματήσει άμεσα τις συστηματικές κατασταλτικές κυβερνητικές πολιτικές της», δήλωσε.

Επίθεση κατά Αμερικανών

Εν τω μεταξύ, πολλαπλές είναι οι προκλήσεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς ένας Αμερικανός τουρίστας σκοτώθηκε και τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, από επίθεση 47χρονου Κινέζου στο Πεκίνο την πρώτη μέρα των Αγώνων.
Η επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο Drum Tower, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Πεκίνου.
Κινέζοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους διαβεβαιώνουν τους ξένους επισκέπτες ότι είναι ασφαλείς στο Πεκίνο, τονίζοντας πως η θανατηφόρα αυτή επίθεση με μαχαίρι εναντίον του Αμερικανού τουρίστα αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.
Όπως ανέφερε ο Ουάνγκ Ουέι, ανώτεροι αξιωματούχοι των υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι δύο τραυματισμένες γυναίκες και διαβεβαίωσαν ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή βοήθειας».
Σε ανακοίνωσή της η BOCOG, εκφράζει την «βαθιά λύπη της για το τραγικό περιστατικό και τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς τα θύματα και τις οικογένειές τους».
«Το Πεκίνο είναι μια ασφαλής πόλη και η αστυνομία κάνει το καλύτερο για να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους τουρίστες κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στο Πεκίνο», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τη λύπη του για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής οικογένειας και της κινέζας ξεναγού εξέφρασε και ο πρόεδρος Μπους.