Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Επικαλείται το Σύνταγμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για το μάθημα των Θρησκευτικών



«Να παραμείνει υποχρεωτικό»


Συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος επικαλείται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να στηρίξει τη θέση της να παραμείνει υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών.
Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρθηκε σε διάταξη του άρθρου 16, παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος, βάσει της οποίας το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για τον Έλληνα ορθόδοξο μαθητή και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Παιδείας.
«Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα διαλαμβάνει η υπ’αριθμ. 61723/γ2/13.6.2002 Εγκύκλιος του υπουργείου», τονίζεται σε ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου, αποφασίστηκε να αποσταλεί έγγραφο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οποίο θα ερωτάται η δυνατότητα εκλογής βοηθού επισκόπου στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, άλλωστε, θα εισαχθεί στην προσεχή τακτική ιερά σύνοδο της Ιεραρχίας της εκκλησίας τον Οκτώβριο.
Επίσης, ετέθη και το αίτημα των μητροπολιτών Ηλείας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αργολίδος, Μεγάρων και Σαλαμίνας, Πειραιώς, Θεσσαλιώτιδος, Κορίνθου, Νικαίας και Λαγκαδά να αποκτήσουν βοηθό επίσκοπο για τις μητροπόλεις τους.