Ο ορισμός της έδρας των νέων δήμων δεν θα γίνει αναίμακτα
Φωτιές ανάβει στις τοπικές κοινωνίες το νέο σχέδιο των συνενώσεων.
Με τη δημοσιοποίηση των επίσημων προτάσεων της ΚΕΔΚΕ για τον νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης ξεκινούν ντέρμπι για τις έδρες των νέων δήμων και τα όριά τους.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων περιμένει τώρα την κυβερνητική αντιπρόταση, αλλά και τα χρήματα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση.
Η ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των δήμων, εξάλλου, αποτελεί και το κλειδί για τον διάλογο που θα ακολουθήσει για τα νέα όρια των δήμων που θα είναι 380 έως 390, περίπου δηλαδή το ένα τρίτο των σημερινών.
Από κυβερνητικής πλευράς επιμένουν πάντως να κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους τόσο για τις προτάσεις τους ως προς τον «Καποδίστρια Νο 2» όσο και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αιτημάτων των δημάρχων. Ενδεικτικό είναι πως κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών «έδειχναν» προς το οικονομικό επιτελείο και επεσήμαιναν ουσιαστικά πως το μέλλον της μεταρρύθμισης εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δώσει ο Γ. Αλογοσκούφης. Κρίσιμη θεωρούν εξάλλου στελέχη της Αυτοδιοίκησης τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία θα συζητηθούν η οικονομική προοπτική και οι παροχές εν όψει και της ΔΕΘ.
Έτοιμοι για «ντέρμπι»
Σε κάθε περίπτωση, οι προτεινόμενες συνενώσεις- όπως αυτές αποτυπώνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων- δεν θα γίνουν... αναίμακτα. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μεγάλες πόλεις συνενώνονται και το «ντέρμπι» θα αφορά την έδρα των νέων δήμων. Νέες εντάσεις αναμένεται να πυροδοτήσει και η προτεινόμενη συνένωση των τριών κοινοτήτων- Τσαριτσάνης, Ζωνιανών και Βραχασίου-, οι οποίες δεν είχαν αποδεχθεί τις ρυθμίσεις του «Καποδίστρια 1» και κατάφεραν να ανεξαρτητοποιηθούν έπειτα από χρόνια και βάσει νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης. Η μελέτη του ΙΤΑ φέρνει τώρα ξανά την Κοινότητα Τσαριτσάνης να περιλαμβάνεται στον Δήμο Ελασσόνας του Νομού Λάρισας, την Κοινότητα Ζωνιανών να εντάσσεται στον Δήμο Κουλούκωνα Ρεθύμνου και την Κοινότητα Βραχασίου στον Δήμο Νεάπολης Λασιθίου. Αντιδράσεις θα προκαλέσει και η δημιουργία ενός ενιαίου δήμου σε ορισμένα μεγάλα νησιά της χώρας. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η Ζάκυνθος, όπου ήδη έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από κατοίκους του Λαγκαδά απέναντι στο ενδεχόμενο κατάργησης του δήμου, ενώ ανάλογο κλίμα θα επικρατήσει σε Σύρο, Άνδρο και Τήνο όπου επίσης ενοποιούνται σε έναν όλοι οι υφιστάμενοι δήμοι των νησιών. Στην ηπειρωτική Ελλάδα Αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα η εικόνα δεν είναι ρόδινη. Έντονη είναι η διαφωνία του Δήμου Βελβεντού στην επικείμενη συνένωσή του με τους Δήμους Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδέρου. Ήδη, συγκεντρώνονται υπογραφές κατοίκων και σε ψήφισμα αναφέρεται πως «ο Δήμος Βελβεντού έκανε τις απαραίτητες εθελοντικές συνενώσεις από το 1952 μέχρι και τον πρώτο Καποδίστρια για να πάρει τη σημερινή του έκταση των 126.000 στρεμμάτων» και υπογραμμίζεται: «Δεν μπορεί να αποτελέσει δημοτικό διαμέρισμα ενός αχανούς και ουσιαστικά ακυβέρνητου Δήμου στην παραλίμνια περιοχή». Εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν πάντως στη μελέτη του ΙΤΑ για 12 νομαρχίες και ειδικότερα για τις Νομαρχίες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης και Σερρών.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ αναμένεται να προκαλέσει και η δημιουργία ενός ενιαίου δήμου σε ορισμένα μεγάλα νησιά της χώρας
Σχετικά Άρθρα
Καποδίστριας και στην Αττική
Κλίμα πολέμου για τον «Καποδίστρια 2»
Σχετικές Συνδέσεις
Δείτε όλη τη λίστα των νέων δήμων σε μορφή PDF (1/2)
Δείτε όλη τη λίστα των νέων δήμων σε μορφή PDF (2/2)
Πηγή, http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=83438
ΔΑΟΚ Μεσσηνίας: Τι να προσέξετε στις αγορές σας κατά την εορταστική περίοδο
Πριν από 21 δευτερόλεπτα