Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Οι Χρυσοί Εφηβοι της Ευρώπης με 57-50 επί της Λιθουανίας



Το ταξίδι των παιδιών του Γιώργου Βλασσόπουλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 είχε... χρυσό τέλος.

Η Ελλάδα είναι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Εφήβους, για πρώτη φορά στην Ιστορία της, καθώς στον μεγάλο τελικό, που διεξήχθη στο κλειστό του Πύργου, επικράτησε 57-50 της Λιθουανίας με κορυφαίους τους Σλούκα, Παππά και Σαρικόπουλο, που λίγο έλειψε να κάνει triple-double με κοψίματα.
Το άγχος και η νευρικότητα, που πολύ φυσιολογικά παρουσιάστηκαν στα παιδιά του Γιώργου Βλασσόπουλου στον μεγάλο τελικό, δεν τους επέτρεψαν να ξεκινήσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό, που είχαν δείξει στα προηγούμενα παιχνίδια του τουρνουά.

Τα 0/9 σουτ εντός πεδιάς στο 5', έδωσαν το δικαίωμα στους λιθουανούς να ξεφύγουν στο σκορ και να πάρουν διαφορά 9 πόντων στο 8' (2-11), καθώς η Εθνική είχε βρει στόχο μόνο με βολές του Σλούκα μέχρι εκείνο το σημείο.Ένα δίποντο του Σαρικόπουλου έδειξε να ξυπνά τους συμπαίκτες του και με ένα σερί 7-0, οι νεαροί διεθνείς έφτασαν τους Λιθουανούς στο καλάθι (9-11, 10'20''), λίγο αργότερα τους ισοφάρισαν (16-16, 14'20'') κι ένα λεπτό μετά τους πέρασαν (20-18). Ο ενθουσιασμός επέστρεψε... δριμύτερος και στην ομάδα, αλλά και στους 3.000 θεατές που κατέκλεισαν το κλειστό του Πύργου, όμως οι Λιθουανοί ήταν υποψιασμένοι από την προ τριών ημερών ήττα τους (72-54) και δεν άφησαν την Ελλάδα να ξεφύγει (27-25, 20').Οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου σε... χαμηλές πτήσεις. Η άμυνα των διεθνών ήταν για μία ακόμα φορά εξαιρετική, όμως τα ποσοστά στην επίθεσή τους (11/29 δίποντα και 2/12 τρίποντα στο 25') δεν τους άφηναν να «αναπνεύσουν». Λογικό ήταν, λοιπόν, μόλις τα σουτ μπουν, η Εθνική να ξεφύγει. Έτσι κι έγινε. Ένα τρίποντο του Σλούκα έφερε την Ελλαδα στο +5 (39-34 στο 26'45'') κι ένα ακόμη του Παπανικολάου στο +7 (43-36 στο 29'), το οποίο ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά, που είχε πάρει η Εθνική στο παιχνίδι.Αυτό που είχε να κάνει η Ελλάδα στην τελευταία και καθοριστική περίοδο ήταν να κρατήσει τη διαφορά στους 5-7 πόντους, ώστε να έχει το πλεονέκτημα στα τελευταία δραματικά - όπως εξελίσσονταν - δευτερόλεπτα. Κι αυτό έκανε... Οι παίκτες του Βλασσόπουλου αποδείχτηκαν εξαιρετικά ψύχραιμοι όταν έπρεπε και με τον Παππά να βρίσκεται στο τιμόνι, βρέθηκαν στο +9 (51-42), 4 λεπτά πριν τη λήξη.Οι Λιθουανοί προσπάθησαν να επανέλθουν, βασιζόμενοι στην περιφέρειά τους, όμως τα τρίποντα δεν μπήκαν και φάση με την φάση, η Εθνική βρισκόταν όλο και πιο κοντά στην κορυφή. Μία βολή του Παπανικολάου στο 38' εκτόξευσε τη διαφορά στους 10 πόντους (52-42) και κάπου εκεί τελείωσαν όλα.
Το κλειστό του Πύργου πήρε φωτιά, με τους θεατές να φωνάζουν «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» με το ταμπλό να γράφει τελικό σκορ: 57-50.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: http://www.sport.gr/