Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων το Πεκίνο!





Ο χρόνος μετρά αντίστροφά για την τελετή έναρξής των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και η κινεζική πρωτεύουσα ήδη ζει στους Ολυμπιακούς ρυθμούς.

Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν το Πεκίνο δείχνει διαφορετική πόλη.

Ο ολυμπιακός στολισμός ξεπερνά κάθε προσδοκία και η πόλη δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί 10.500 αθλητές, 5.000 συνοδούς και τα λοιπά μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας.


Οι δρόμοι που συνδέουν την πόλη με το επιβλητικό νέο αεροδρόμιο, οι κεντρικές λεωφόροι του Πεκίνου, οι δρόμοι που οδηγούν στα Ολυμπιακά στάδια έχουν ντυθεί με τα λογότυπα των Αγώνων σε πολλά χρώματα και το ολυμπιακό πάρτι έχει ήδη ξεκινήσει από τις 27 του μήνα οπότε και άνοιξε το Ολυμπιακό Χωριό.

Προτεραιότητα των Κινέζων διοργανωτών αποτελεί φυσικά η βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, κάτι που συνιστά προβληματισμό και για τους περισσότερους αθλητές.


Με καθημερινές μετρήσεις και δραστικά μέτρα η Κινεζική κυβέρνηση παρεμβαίνει δυναμικά, καθώς το στοίχημα είναι μεγάλο και οι αριθμοί ακόμα δεν είναι ικανοποιητικοί.

Ήδη από τις 20 του μήνα το μέτρο της κίνησης εκ περιτροπής των αυτοκινήτων σε μονά –ζυγά φαίνεται ευεργετική. Ιδιαίτερα θετική είναι ακόμα η θεσμοθέτηση της ολυμπιακής λωρίδας στα πρότυπα των Αγώνων της Αθήνας. Τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα αποτελούν παρελθόν τουλάχιστον για τα μέλη της ολυμπιακής οικογένειας.


Οι βιομηχανίες πέριξ του Πεκίνου σταδιακά σταματούν τη λειτουργία τους, ενώ υπάρχουν και επιπλέον μέτρα προς υιοθέτηση όπως η πλήρης απαγόρευση της μετακίνησης των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Όλα αυτά όμως μετά από τα τελικά τεστ και καθώς οι μετρήσεις είναι καθημερινές.

Από τη πλευρά της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τον πόλεμο κατά της μάστιγας του ντόπινγκ. Οι έλεγχοι στο Ολυμπιακό Χωριό ξεκίνησαν, είναι αιφνιδιαστικοί και όποιος αθλητής κληθεί να δώσει δείγμα πρέπει να το κάνει εντός μιας ώρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα δει τους αγώνες μόνο από την τηλεόραση και φυσικά δεν πρόκειται να μετάσχει στους επόμενους.


Την Τρίτη κατέληξε στο Ολυμπιακό Χωριό και το πρώτο γκρουπ ελλήνων αθλητών. Αποτελείται από αθλητές του τένις, της τοξοβολίας, της γυμναστικής και του κανόε-καγιάκ.







http://ant1online.gr/Sports/General/Pages/20087/9845296e-2398-4f20-86c0-dd595add08d0.aspx