Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Η επιδημία AIDS σταθεροποιείται, η προσπάθεια όμως πρέπει να ενταθεί - Έκθεση του UNAIDS...



Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την αναγνώριση του HIV, η παγκόσμια επιδημία AIDS δείχνει να σταθεροποιείται, καθώς οι θάνατοι μειώθηκαν το 2007 για δεύτερη συνεχή χρονιά. Παρά την πρόοδο, όμως, η διεθνής προσπάθεια πρέπει να ενταθεί, τονίζει στην τελευταία της έκθεση η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Οι θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS μειώθηκαν πέρυσι στα 2 εκατομμύρια από 2,1 εκατομμύρια το 2006, αναφέρει η έκθεση του UNAIDS. Οι θάνατοι ανέβαιναν σταθερά από τη δεκαετία του 1980 μέχρι το 2005, οπότε κορυφώθηκαν στα 2,2 εκατομμύρια.
Μικρή αύξηση, από τα 32,7 στα 33 εκατομμύρια, καταγράφηκε πέρυσι στον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με τον HIV σε όλο τον κόσμο.
Το ποσοστό των οροθετικών ατόμων έφτασε σε πλατό το 2000 στο 0,8% του γενικού πληθυσμού, αναφέρει το UNAIDS ενόψει του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS που ξεκινά το Σάββατο στο Μεξικό.
«Η παγκόσμια επιδημία σταθεροποιείται αλλά σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο» γράφουν οι συντάκτες της Έκθεσης για την Παγκόσμια Επιδημία AIDS 2008. «Η πρόοδος παραμένει πάντως [γεωγραφικά] άνιση, και το μέλλον της επιδημίας παραμένει αβέβαιο» τονίζουν.
Οι θετικές εξελίξεις στον πόλεμο κατά του HIV «δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS Πίτερ Πίοτ.
Χάρη στην ενημέρωση και στη διάδοση της χρήσης προφυλακτικού, ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώνεται ακόμα και σε κάποιες αφρικανικές χώρες. Εξαίρεση σε αυτή τη γενικά καλή εικόνα είναι χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Κένια, η Μοζαμβίκη, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Ρωσία, η Ουκρανία και το Βιετνάμ, όπου οι νέες μολύνσεις το 2007 ήταν περισσότερες από ό,τι το 2006.
Επιπλέον, στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, όπου ο ιός εγκαταστάθηκε τη δεκαετία του 1980, το ποσοστό των νέων μολύνσεων στο γενικό πληθυσμό συνεχίζει να αυξάνεται.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικές αγωγές αυξήθηκε κατά 45% το 2007 στα 2,9 εκατομμύρια. Το πρόβλημα είναι ότι δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται θεραπεία αλλά δεν την έχουν. Στη Γκάνα, για παράδειγμα, μόνο ένας στους ασθενείς του HIV έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.
Πέρυσι διατέθηκαν γύρω στα 10 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του AIDS στις φτωχές χώρες, ενώ οι ανάγκες ξεπερνούσαν τα 18 δισ. Προκειμένου να συνεχιστεί η σημερινή πρόοδος όσον αφορά την πρόσβαση σε φάρμακα, η χρηματοδότηση θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50% έως το 2010.
Ακόμα περισσότερα θα χρειάζονταν για να επιτευχθεί ο στόχος του ΟΗΕ για καθολική πρόσβαση έως το 2010.
Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τριπλασιασμό των κονδυλίων για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να υπογραφεί από τον Τζορτζ Μπους αυτή την εβδομάδα, προβλέπει τη διάθεση 48 δισ. δολαρίων την επόμενη πενταετία.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ