Το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας γενικότερα, είναι πληγή που συνεχώς "ματώνει".
Η κυβερνητική επιτροπή (την Τρίτη 22 Ιουλίου 2008) αποφάσισε να κλείσουν 2.500 παράνομες χωματερές έως το 2009. Εκ παραλλήλου, ενέκρινε να οριστούν 5 χώροι στους οποίους οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα λειτουργήσουν εργοστάσια επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.
Εδώ αρχίζουν και τα προβλήματα. Το πολιτικό κόστος, οδηγεί πολλούς τοπικούς άρχοντες, να αρνούνται να δεχτούν τη δημιουργία και λειτουργία ΧΥΤΑ στα διοικητικά τους όρια.
Αρκετοί είναι εκείνοι μάλιστα, που επιτρέπουν την ύπαρξη ανεξέλεγκτης χωματερής στα όριά τους. Ο λόγος προφανής. Όποιος επιτρέψει τη λειτουργία ΧΥΤΑ στον δήμο ή την κοινότητά του - με τη σφραγίδα του κράτους – θεωρεί ότι υπογράφει ουσιαστικά τη μη εκλογή του.
Ορισμένοι δε, με την πρώτη διαμαρτυρία κατοίκων ενάντια στους σχεδιασμούς της Πολιτείας, κρατούν τη σημαία του αγώνα. Άλλωστε θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η μείωση των τιμών των οικοπέδων και ακινήτων, δοθέντος ότι περιοχή στην οποία βρίσκεται ΧΥΤΑ, κρίνεται υποβαθμισμένη.
Το επιχείρημα όσων αντιδρούν, είναι πως η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο χώρας και όχι σε επίπεδο νομού. Στο παρελθόν, ακούστηκε μέχρι και πρόταση για κρυφή ανταλλαγή εδαφών μεταξύ όμορων νομών.
Ωστόσο, η αδιαφορία για τα πρόστιμα που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διασυρμός της χώρας μας δεν είναι στάση που τιμά την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ούτε η λογική «έξω από την πόρτα μου και όπου θέλουν ας τα πάνε» προσφέρει καλή υπηρεσία.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντικός θεσμός και οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες, πρέπει να εξηγήσουν στις τοπικές κοινωνίες πόσο σημαντική για τη χώρα, είναι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.
Πηγή: http://www.skai.gr/ - Γράφει ο Γιώργος Βούλγαρης - 22/07/2008