Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Επιστολή για τη διάσωση της Αγίας Σοφίας

Επιστολή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, Κρις Σπύρου όπου απευθύνει έκκληση για τη διάσωση του ιερού και ιστορικού χώρου.


Στην επιστολή του ο κ. Σπύρου καταγγέλλει τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, παραθέτοντας πρόσφατες φωτογραφίες επισκεπτών -χριστιανών και μουσουλμάνων- που παρουσιάζουν την καταθλιπτική κατάσταση του μνημείου.


Ο κ. Σπύρου ζητά από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν οι δραστηριότητες που προσβάλουν την ιερότητα του χώρου.


Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί σε καταφύγιο τρωκτικών, κατάλυμα για περιστέρια, εκθεσιακό χώρο φτηνής τέχνης και εμπορικών προϊόντων, καθώς και σε χώρο συναθροίσεων όπου σε καθημερινή βάση βασιλεύει η προκλητική και ασεβής συμπεριφορά εκ μέρους των τουριστών.


Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.


Πηγή: zougla.gr - 11 Ιουλίου 2008, 09:52