Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Το ραντεβού της "Ροζέτα" με τον "Στάινς"...



Το διαστημικό όχημα «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον αστεροειδή «Στάινς», τον οποία θα μελετήσει. Ο "Στάινς", ένας σκούρος βράχος μήκους 10 χλμ. σε απόσταση περίπου 360 εκατομμυρίων χλμ. από τον πλανήτη μας,
θα είναι ο πρώτος αστεροειδής που το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο θα ερευνήσει εκ του σύνεγγυς (η πλησιέστερη απόσταση που θα φθάσει, θα είναι 800 χλμ., καθώς εισέρχεται πλέον στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.
Το επόμενο "ραντεβού" της θα είναι ο πολύ μεγαλύτερος (μήκους 100 χλμ.) αστεροειδής "Λουτετία" στις 10 Ιουνίου 2010, ενώ ο απώτερος στόχος της είναι ο κομήτης 67/Ρ Τσουριόμοφ-Γερασιμένκο το 2014, όπου θα στείλει στην επιφάνειά του ένα επιστημονικό εργαστήριο μεγέθους ψυγείου, για τη μελέτη του.
Η έρευνα των αστεροειδών έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα υλικού του ηλιακού μας συστήματος σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης, βοηθώντας έτσι στην κατανόηση της προέλευσης της Γης και των γειτονικών πλανητών. Παράλληλα, η μελέτη τους ενδιαφέρει όσους επιστήμονες ασχολούνται με τους αστεροειδείς ως πηγή κινδύνων σύγκρουσης με τη Γη.
Στις 10 Σεπτεμβρίου, από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ στη βόρειο Ρωσία, πρόκειται να εκτοξευθεί από ρωσικό πύραυλο ο ευρωπαϊκός δορυφόρος GOCE, ο οποίος θα μελετήσει το πεδίο βαρύτητας της Γης.