Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Αυστηρά μέτρα για την παράνομη διοχέτευση προσωπικών δεδομένων αποφάσισε η Γερμανία!



Αυστηρά νομοσχέδια για την παράνομη διοχέτευση των προσωπικών δεδομένων των Γερμανών πολιτών σε τρίτους αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας μετά από σύσκεψη για το θέμα. Στο μέλλον οι πολίτες θα πρέπει να εκφράζουν κατηγορηματικά εάν συναινούν στη διοχέτευση των προσωπικών τους δεδομένων.
Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα ορίζει επίσης αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση παραβάσεων.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα ελέγχουν τα συστήματα επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς και τους χώρους όπου γίνεται η φύλαξη και η επεξεργασία, προκειμένου να μην υπάρξουν «διαρροές».
Από το καλοκαίρι μελετώνται δεκάδες υποθέσεις που αφορούν την παράνομη διοχέτευση προσωπικών δεδομένων σε διάφορες εταιρείες. Μάλιστα μαζί με πληροφορίες που είναι εν μέρει νόμιμο να διοχετευτούν, όπως η διεύθυνση, δόθηκαν και πληροφορίες που είναι προσωπικές, όπως λογιστικά στοιχεία.
Προς το παρόν τα δεδομένα μπορούν να διοχετευτούν εάν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει δηλώσει ρητά την αντίρρησή του. Με το νέο νομοσχέδιο θα γίνεται το αντίθετο: τα δεδομένα δεν θα μπορούν να δοθούν εάν ο ενδιαφερόμενος δεν δηλώσει πρώτα ρητά τη συγκατάθεσή του.
Το νομοσχέδιο θα εξετάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες εάν θα καθορίζεται επίσης η πηγή παροχής των στοιχείων στα τρίτα μέρη.