Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Καθηλωμένη η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία...


Σε χαμηλά επίπεδα τετραετίας διατηρήθηκε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Βρετανία τον μήνα Αύγουστο, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνεχίζει να παρουσιάζει στασιμότητα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Nationwide Building Society, ο σχετικός δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών παρέμεινε στις 52 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2004.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να αναστείλει την καταβολή φόρου αγοράς κατοικίας (αξίας έως 175.000 στερλινών) για έναν χρόνο, ενώ δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις παροχές 1 δισ. στερλινών (1,8 δισ. δολάρια) σε μια προσπάθεια βελτίωσης της κάμψης που παρουσιάζει ο στεγαστικός κλάδος της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, ο ταχύτερος πληθωρισμός για τουλάχιστον μια δεκαετία αποτρέπει την περίπτωση περικοπής των επίσημων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας (στην αυριανή της συνεδρίαση) προς ενίσχυση της οικονομίας,
Η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζει να επηρεάζει την ψυχολογία και τη στάση των καταναλωτών, τόσο στον κλάδο δαπανών όσο και σε εκείνον της απασχόλησης, σύμφωνα με τους αρμόδιους οικονομολόγους της Nationwide Building Society. Πιστεύουν δε ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν την μελλοντική κατάσταση πιο ρεαλιστικά και να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο χειρότερων οικονομικών συνθηκών.
Η Nationwide Building Society αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως στον χώρο ανέγερσης κατοικιών και έναν από τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Μ. Βρετανίας.







http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από Bloomberg