Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Σε εξέλιξη οι απευθείας συνομιλίες Δ.Χριστόφια-Μ.Ταλάτ...



Στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να καταλήξουν οι δύο ηγέτες σε συνολική συμφωνία για τη λύση του Κυπριακού, η οποία θα τεθεί για έγκριση σε χωριστά δημοψηφίσματα, που θα γίνουν στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε ότι ο ΟΗΕ θα στηρίξει με κάθε τρόπο τη διαδικασία.
Ο Ντάουνερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τις συναντήσεις Χριστόφια-Ταλάτ που έχουν προηγηθεί δημιουργήθηκε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας στη δική του δήλωση διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει καλή θέληση και πολιτική βούληση για μια λύση «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».
Επισήμανε ότι η λύση πρέπει να είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ έκανε λόγο για «νέο συνεταιρισμό». Είπε ότι οι παράμετροι λύσης του Κυπριακού βρίσκονται στον όγκο εργασίας , που έχει γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και δεκαετίες.