«Όταν ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και υγεία των μικρών παιδιών, τότε ό,τι και να λένε ο δήμαρχος και οι σύμβουλοί του, αποδεικνύεται το πώς αντιλαμβάνονται την ενασχόληση με τα κοινά», τόνισε πριν λίγες μέρες στο «Θ» μητέρα που μας κάλεσε να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια το κακό χάλι στο οποίο βρίσκεται η, κατ’ όνομα μόνο, παιδική χαρά στο πάρκο του ΟΣΕ Κυπαρισσίας! Σκουπίδια κάθε λογής, κουτάκια από μπύρες και..........................
αναψυκτικά, μπουκάλια σπασμένα διάσπαρτα στο χώρο, παιχνίδια ξεχαρβαλωμένα, σίδερα να προεξέχουν, σκουριασμένες σωλήνες και βίδες. Αυτή ήταν η κατάσταση της παιδικής χαράς. Σε κακό χάλι και άκρως επικίνδυνη. Σημειώνω, δε, πως πριν μερικά χρόνια η Κυπαρισσία είχε 4 παιδικές χαρές, στo χώρο που έγινε το νέο κτήριο του δημαρχείου, στον ΟΣΕ, στην παραλία και στη Δεξαμενή. Τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει μόνο στον ΟΣΕ και στην παραλία, όπου κάθε άλλο παρά παιδικές χαρές είναι.
Πριν δύο χρόνια είχαμε κάνει στο «Θ» μεγάλο ρεπορτάζ για την επικινδυνότητά των, κατ’ όνομα μόνο, «παιδικών χαρών» στο Δήμο Τριφυλίας, αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα και τους πολλαπλούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά, τους γονείς και τους συνοδούς τους. Δυστυχώς, από τα τέλη Αυγούστου του 2011 – στο φύλλο της 28ης Αυγούστου είχαμε δημοσιεύσει το σχετικό ρεπορτάζ – μέχρι σήμερα, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί και αλλάξει, αλλά είναι ακόμη χειρότερη και ποιο επικίνδυνη. Στο Κοπανάκι, όπως έμαθα, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις βελτίωσης. Στους Γαργαλιάνους, την Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά, δεν έγινε το παραμικρό. Κανένα ενδιαφέρον από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, καμία παρέμβαση βελτίωσης από το Δήμο για άρση της επικινδυνότητας. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή ο δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι έχουν άλλα – ποια άραγε; - να ασχολούνται. Ίσως να είναι γι’ αυτούς ήσσονος σημασίας οι παιδικές χαρές. Ίσως να μην τους νοιάζει επειδή στην πλειοψηφία τους δεν έχουν μικρά παιδιά, που έχουν ανάγκη επίσκεψης στις παιδικές χαρές. Ό,τι κι αν συμβαίνει, πάντως, και για οποιοδήποτε λόγο και αν η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας εδώ και δύο χρόνια δεν παρεμβαίνει για άρση της επικινδυνότητας και βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στις παιδικές χαρές, εκείνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται για άλλον ένα σοβαρό λόγο και μια ακόμη φορά, στα μάτια των πολιτών.
Στο φύλλο της 28ης Αυγούστου 2011 είχαμε γράψει σχετικά πως “Απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση που επικρατεί στις, κατ’ όνομα μόνο, παιδικές χαρές του Δήμου Τριφυλίας». Στους λιγοστούς, έστω, αυτούς χώρους ψυχαγωγίας, άθλησης και παιχνιδιού, τους «παιδότοπους», δυστυχώς, η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι θλιβερή, τραγική, αποκαρδιωτική. Ξεχαρβαλωμένα παιχνίδια, σπασμένα ξύλινα παγκάκια, σκουριασμένα σίδερα, σωλήνες και βίδες που εξέχουν, ξεραμένα κλαριά και χορτάρια, γυαλιά, σκουπιδαριό και το έδαφος, επιεικώς, ακατάλληλο, με χαλίκι ή ακόμη και τσιμέντο, που αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων. Παιδικές χαρές που, υποτίθεται, πως «λειτουργούν», χωρίς, ωστόσο, να πληρούν ούτε στο ελάχιστο τους βασικούς κανόνες ασφάλειας. Χωρίς επαρκή (ή και καθόλου) φωτισμό, με κολώνες των οποίων τα καλώδια κρέμονται στον αέρα και είναι προσβάσιμα στα παιδιά, χωρίς φύλαξη και στοιχειώδη συντήρηση. Χώροι που, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν καταντήσει «άβατο» για γονείς και μικρά παιδιά, καθώς και για νεαρόκοσμο που θα επιθυμούσε να τις επισκεφθεί, αφού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αλλοδαπούς. Για τουαλέτες ή αποδυτήρια, δε χρειάζεται να κάνουμε καν αναφορά, αφού αυτά ήταν και είναι, φαίνεται, εγκαταστάσεις «πολυτελείας» στη λογική των τοπικών αρχόντων, αρμοδίων και υπευθύνων. Αλλά, θα σκεφτείτε, «εδώ δε μεριμνούν για την καθαριότητα και τη στοιχειώδη ασφάλεια των χώρων και των παιχνιδιών, για τουαλέτες και αποδυτήρια θα νοιαστούν;». Και, πράγματι, θα έχετε δίκιο.
Αυτή, δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι και η τραγική πραγματικότητα των ημερών, δύο περίπου χρόνια μετά. Μέχρι τα τέλη του 2012 λοιπόν, οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνταν να πιστοποιήσουν από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου τις «παιδικές χαρές» που διαθέτουν και σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να τις κλείσουν. Άραγε, η Επιτροπή Ελέγχου, έχει ελέγξει τις «παιδικές χαρές» του Δήμου Τριφυλίας; Διαθέτει ο Δήμος πιστοποιήσεις για τις παιδικές χαρές;
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharrosnews.gr